Σε κράτηση παραμένουν Εύα Καϊλή και Αντόνιο Παντσέρι, δύο εκ των «πρωταγωνιστών» του Qatargate, για ακόμα δύο μήνες αφού το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα τους για αποφυλάκιση με βραχιολάκι.
Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο σχετικά με το τι θα γίνει με τον έτερο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Ωστόσο, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας
Alert: Pre-trial detention of Eva Kaili and Antonio Panzeri extended
— Belga News Agency_English (@Belga_English) February 16, 2023
Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για την Εύα Καϊλή είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της. Κατά την ακρόαση, πρώτα τοποθετήθηκε για 10 λεπτά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πάνω από 40 λεπτά ο Σβεν Μαρίν ενώ ζήτησε και η ίδια η κα. Καϊλή να παρέμβει για ένα λεπτό.
Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστήριξε ότι η εμπλοκή της έχει στοιχίσει τόσο στην καριέρα της όσο και την προσωπική της ζωή.
Εστίασε στο ότι είναι μητέρα. Πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης της και το μόνο που θέλει είναι να τα περάσει μαζί της, και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το παιδί της.
Όσον αφορά στα λεγόμενα του Παντσέρι, οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή ισχυρίζονται ότι δεν ευσταθούν. Ο Μ. Δημητρακόπουλος είπε ότι ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το 2019 η Καιλή βοηθήθηκε από το Κατάρ για να εκλεγεί. Αυτό δεν ισχύει είπε ο Δημητρακόπουλος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνήγοροι της ευρωβουλευτού θα ασκήσουν έφεση.
Η ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δικηγόρων της μετά την ακροαματική διαδικασία, μίλησε στο τέλος και υποστήριξε πως όλη αυτή η διαδικασία της έχει κοστίσει επαγγελματικά και πολιτικά και πως όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που την έχει διαλύσει.
Η υπεράσπισή της επανέλαβε ότι η κατάσταση για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είναι δύσκολη καθώς είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και δε μπορεί να παραμένει υπό κράτηση. Από ακροαματική διαδικασία πέρασαν επίσης ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Μάρκ Ταραμπέλα, καθώς και ο Αντόνιο Παντσέρι.
Η ακρόαση της πρώην ευρωβουλευτού καθυστέρησε κατά τουλάχιστον μία ώρα όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο των Βρυξελλών ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο ένας εκ των συνηγόρων της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος συνήγορος τής κ. Καϊλή, Σβεν Μαρί δήλωσε ότι θα ζητηθεί η πελάτισσά τους να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς επίσης και ότι η κατάσταση για την ίδια είναι δύσκολη και αυτό γιατί πρόκειται για μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών.
«Πιστεύω ότι ο χώρος της είναι το σπίτι της με το παιδί της» ανέφερε ο Μαρί.
Ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου
Είναι η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη. Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι πλέον στο Βέλγιο η ευρωβουλευτής θα εκπροσωπείται από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται, όπως και τις προηγούμενες φορές, ο έτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Όσον αφορά στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά, συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ. «Όλα είναι βίαια για τον Ταραμπελά», επισημαίνει ο συνήγορός του Μαξίμ Τόλερ μιλώντας στο rtl. «Πρώτον, να μάθει ότι ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους είναι διεφθαρμένος και ότι το παραδέχεται. Δεύτερον, να μάθει ότι αυτός ο κοντινός του άνθρωπος τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», προσθέτει.
Ενώπιον των δικαστικών αρχών, θα βρεθεί και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας που σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 17 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί από την εισαγγελία των Βρυξελλών ότι ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.
«Μαρόκο γκέιτ» - Ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε την Εύα Καϊλή
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο POLITICO για το Μαρόκο και τον ρόλο που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο εξαγοράς επιρροής στο ευρωκοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει σε «υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα σύμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Κοτσολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε τη χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών».
Στο ίδιο ένταλμα αναφέρεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τον Παντσέρι σχετικά, τον Μάιο του 2022.