Εύα Καϊλή: Από την ΠΑΣΠ και την Ευρωβουλή στη φυλακή
AP
AP
Ανάλυση Politico

Εύα Καϊλή: Από την ΠΑΣΠ και την Ευρωβουλή στη φυλακή

Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη, είναι μια μαγνητική προσωπικότητα που αγωνίζεται διαρκώς για υψηλότερες θέσεις, αδιαφορώντας για την ιδεολογία ή την κομματική πίστη, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Μεταξύ άλλων αποκλειστικών λεπτομερειών, το ρεπορτάζ του Politico δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα, πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της Μανταλένας στις Βρυξέλλες συχνά αλληλεπικαλύπτονταν. 

Το ξεκίνημα της Καϊλή από τα φοιτητικά όργανα

Προτού ακόμα η Ε. Καϊλή κάνει τα πρώτα της πολιτικά βήματα, ο πατέρας της, Αλέξανδρος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ξεκίνησε με ακροδεξιό παρελθόν, για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ποτέ να γίνει στέλεχος πρώτης γραμμής.

Το ενδιαφέρον της Εύας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Έγινε μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και εξελέγη πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου της στα 15. Στη συνέχεια, αφού εγγράφηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εκλέχτηκε πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματός της.

Έχοντας καταφέρει να συσπειρώσει την υποστήριξη πίσω από μια υποψηφιότητα της ΠΑΣΠ για πρώτη φορά στο τμήμα της, ήταν μεταξύ των νικητών των εκλογών του πρώτου γύρου, ενώ υποσχέθηκε στις υπόλοιπες παρατάξεις ό,τι ήθελαν αρκεί να αποκτήσει την προεδρία.

Από τα φοιτητικά έδρανα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σχεδόν στη Βουλή

Το 2002 έβαλε υποψηφιότητα για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και κέρδισε, αποτελώντας το νεότερο μέλος του. Λόγω των πολλών υποχρεώσεων της, αδυνατούσε να παρακολουθήσει επαρκώς τα μαθήματα της, φροντίζοντας να τα περάσει με παρασκηνιακές συμφωνίες με καθηγητές, σημειώνει το Politico.

Το 2005 η Ε. Καϊλή έκανε μεγάλο πολιτικό βήμα, καθώς κατέβηκε υποψήφια στην κεντρική πολιτική σκηνή, μένοντας εκτός μόνο επειδή ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να κρατήσει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία επίσημη εμπειρία στη δημοσιογραφία, έγινε μία από τις βασικές παρουσιάστριες ειδήσεων στο MEGA, ενώ την ίδια περίοδο είχε ζητήσει να απαλλαγεί από την παρακολούθηση μαθημάτων, με έναν καθηγητή,  να βάζει εμπόδια στα σχέδιά της.

Το 2012, έβαλε ξανά υποψηφιότητα για το ελληνικό κοινοβούλιο και κέρδισε, αλλά αναγκάστηκε και πάλι να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος.

Εύα - Μανταλένα: Δύο διαρκώς τέμνουσες πορείες

Το 2014 κατάφερε να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ικανοποιώντας την πολυετή της φιλοδοξία.

Το σχέδιο, όπως αποδείχθηκε, ήταν να την καταστήσει έναν από τους πιο πολυάσχολους και ορατούς νομοθέτες των Βρυξελλών. Έγινε κορυφαία συνήγορος στις Βρυξέλλες σε θέματα τεχνολογίας, δείχνοντας από νωρίς ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και καταθέτοντας την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, η οποία και εγκρίθηκε. 

Παράλληλα, η αδερφή της Μανταλένα δημιούργησε έναν οργανισμό πολλαπλών χρήσεων - τον όμιλο MADE Group - του οποίου η εστίαση συχνά συμπίπτει με την καριέρα της αδελφής της και ο οποίος έλαβε μεγάλα ποσά από την ΕΕ για έργα που, με τη σειρά τους, είχαν την υποστήριξη της Eva.

Η ανάμειξη της πολιτικού με το Qatar απέβη μοιραία, τερματίζοντας μονομιάς κάθε φιλοδοξία της για περαιτέρω ανέλιξη. Πλέον, μέσα από την φυλακή, μακριά από την κόρη της προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είχε  καμία εμπλοκή με το σκάνδαλο Qatargate.

Διαβάστε ακόμα:

Βέλγιο: Προφυλακισμένος παραμένει ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα