Υπάρχουν αλλαγές που για να προχωρήσουν απαιτείται εκτός από σχέδιο και βούληση, ένα καλό ζευγάρι ωτοασπίδες ώστε εκείνος που τις χρησιμοποιεί να μην ακούει όσους προεξοφλούν « αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα» και όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν την αλλαγή με ιδιοτέλεια και παντελή αδιαφορία για το κοινωνικό συμφέρον.
Οι μικρές και μεγαλύτερες μάχες που έδωσε η κυβέρνηση στο μέτωπο της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα κερδήθηκαν δια αυτής της μεθόδου. Μερική «κώφωση» και απόρριψη της ακρασίας, του να μην κάνεις το ορθό ενώ το γνωρίζεις.
Για το ιερό δισκοπότηρο των μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία μιας αποτελεσματικότερης δημόσιας διοίκησης που θα λειτουργεί ως ανάπτυξης και παράγοντας καλύτερης καθημερινότητας, ευφυώς δοκιμάζεται από την κυβέρνηση μια διαφορετική τακτική.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ( ΕΡΤ) από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών του δημοσίου τομέα που σχετίζονται πολύ με την καθημερινότητα.
Κάθε πολίτης θα μπορεί να πει τι κατά την άποψή του δουλεύει σωστά, τι γίνεται λάθος, ποιος τον βασανίζει, ποιος τον εξυπηρετεί. Αδιαμεσολάβητα θα εκφράζει το βίωμα του, το πρόβλημά του ή αντίστοιχα την ευαρέσκεια του και τον έπαινό του.
Δυο φορές το χρόνο, την περίοδο Απριλίου- Μαΐου και την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα ανοίγει η σχετική πλατφόρμα αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα των ΟΤΑ κλπ.
Ο υπουργός εσωτερικών περιέγραψε τη διαδικασία ως μια μεγάλη έρευνα που θα εισφέρει σημαντικά συμπεράσματα και συγκριτικά στοιχεία τα οποία θα οδηγούν είτε στην αυτοβελτίωση είτε στην υποχρεωτική βελτίωση των υπηρεσιών που χωλαίνουν.
Η επιλογή της διπλής αξιολόγησης από τον πολίτη μέσα στον ίδιο χρόνο δίνει περιθώριο και χρόνο για την εθελοντική βελτίωση. «Αν για παράδειγμα μια υπηρεσία με άριστα το 10 παίρνει αρχικά 5,3 και το επόμενο εξάμηνο παίρνει 5,7, σημαίνει ότι έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις» ανέφερε ο κ. Λιβάνιος.
Για τις περιπτώσεις που π.χ. ένας Δήμος παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών και την αρνητική αξιολόγηση κωφεύει και δεν βελτιώνεται λογικά σε δεύτερο χρόνο θα προβλεφθούν κάποιες επιπτώσεις. Επ’ αυτών η συζήτηση έπεται, διαφορετικά δεν θα έχει και πολύ νόημα η όλη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες ως χρήστες υπηρεσιών και ταυτόχρονα εργοδότες των δημοσίων λειτουργών με το έξυπνο εργαλείο που εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν το κράτος που δεν θέλουν και να συνδιαμορφώσουν τη δημόσια διοίκηση που θέλουν.
Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή και η εξ ορισμού ανάληψη του μεριδίου της ευθύνης που τους αναλογεί. Το «από κάτω προς τα πάνω», ίσως καταφέρει να ξεκλειδώσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την οποία όλοι μιλάνε και κανείς δεν πολυπιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, αρκετά απίστευτα, έγιναν εφικτά το προηγούμενο διάστημα μέσα από το ψηφιακό άλμα της χώρας, το gov.gr που εξελίχθηκε στο «γητευτή» της γραφειοκρατίας.
Χθες καταργήθηκαν ακόμη δυο δικαιολογητικά που απαιτούσε το δημόσιο στις συναλλαγές με τους πολίτες. Τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης θα αντλούνται από τις υπηρεσίες, ηλεκτρονικά, αυτόματα σε πραγματικό χρόνο. Ακούγεται υπέροχα αυτονόητο. Όμως τίποτα από τα αυτονόητα δεν συνέβησαν μαγικά και αυτόματα. Υφίσταται και είναι προφανής η πολιτική πατρότητα.