Η αναφορά του Νίκου Φίλη περί σχεδίου της Αριστεράς που περιλαμβάνει φορολόγηση και επανακρατικοποιήσεις δεν αποτελεί προσωπική θέση αλλά κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχει αναφέρει κατ επανάληψη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για «φορολόγηση του πλούτου» όπως και ο βουλευτής του κόμματος. Μόνο που στην Αριστερά ο πλούτος ορίζεται με άλλες παραμέτρους όπως φάνηκε από το μπαράζ 29 επιπλέον φόρων που οδήγησαν στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης την περίοδο 2015 – 2019.
Το θέμα της φορολογίας είναι θέμα ταμπού για την αριστερά. Μέσω αυτής επιτυγχάνεται ο στόχος της πολιτικής των επιδομάτων με την οποία λειτούργησε ως κυβέρνηση και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλελεύθερη λογική της μείωσης φόρων και των εισφορών ώστε να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτός άλλωστε είναι και η αιτία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργικής του θητείας προχώρησε σε μειώσεις φόρων και εισφορών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και το εισόδημα επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την κυβερνητική του θητεία επέβαλε 29 επιπλέον φόρους. Αντιμετώπισε τη μεσαία τάξη ως... ανώτερη οικονομικά και χαρακτήρισε την πολιτική του ως φορολόγηση του πλούτου υπέρ των αδύναμων, κάτι που δείχνει να σχεδιάζει και στην περίπτωση που επανέλθει με κάποιον τρόπο στην εξουσία. Γι αυτό ζητά διαρκώς την ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των επαγγελματικών κατηγοριών και τη χάραξη μιας επιδοματικής πολιτικής όπως για παράδειγμα έπραξε στην αρχή της πανδημίας που ζητούσε από την κυβέρνηση να δώσει από 2000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που πλήττεται από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση ο πρότερος βίος της πρώτης φοράς Αριστερά που το 2014 υποσχόταν πέραν της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα σε συνδυασμό με μείωση του ΦΠΑ και άλλων άμεσων φόρων και τη φορολόγηση του πλούτου δεν επιτρέπει αισιοδοξία για μια άλλη νοοτροπία.
Τα 29 κυριότερα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν δεν αφήνουν περιθώρια αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
- Αύξησε το ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
- Προχώρησε σε μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%.
- Κατάργησε την έκπτωση φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
- Αύξησε την προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
- Αύξησε των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.
- Αύξησε τους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης. Ο ανώτατος συντελεστής αυξήθηκε από το 2,8% στο 10%.
- Κατάργησε την αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα και το φορολόγησε με συντελεστές που ανήλθαν έως το.
- Μείωσε την έκπτωση φόρου που συνέβαλε στη δημιουργία αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
- Αύξησε τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους. Ο ανώτατος συντελεστής αυξήθηκε στο 45%
- Αύξησε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών Ι.Χ. από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.
- Αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Μάλιστα για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε από το 33% στο 35%
- Αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
- Αύξησε τον συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη
- Κατάργησε σε τρεις δόσεις τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.
- Κατάργησε τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.
- Επέβαλε φόρο 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
- Επέβαλε φόρο 5% στη σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.
- Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα
- Αύξησε τον φόρο στην μπύρα
- Επέβαλε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί
- Επέβαλε ειδικό φόρο στην κατανάλωση υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου.
- Αύξησε τον φόρο στην αμόλυβδη στο ντίζελ κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης
- Αύξηση τον φόρο στο υγραέριο κίνησης
- Επέβαλε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά
- επέβαλε φόρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών
- Επέβαλε φόρο στον καφέ
- Έβαλε συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% μειώνοντας και το αφορολόγητου
- Αύξησε τους συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ (του άδικου φόρου που θα καταργούσε) στα οικόπεδα.
- Αύξησε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
Όλα αυτά όταν είχε υποσχεθεί φορολόγηση του πλούτου λίγο πριν αναλάβει την εξουσία και οδηγήσει τη χώρα σε ένα τρίτο μνημόνιο. Σήμερα επικαλούνται ανάλογες δεσμεύσεις την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν επισήμως πως η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία και υπάρχει κίνδυνος ενός νέου μνημονίου. Στρώνουν δηλαδή το έδαφος στην περίπτωση που επανέλθουν στην εξουσία να αποδώσουν την εφαρμογή του... σχεδίου της Αριστεράς σε μια κακή οικονομική κατάσταση που υποτίθεται θα έχουν παραλάβει.
Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής μίλησε για επιστροφή στη μεσαία τάξη όλων όσων πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε την εξουσία με τη στήριξη των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Και παρά τις διαδοχικές κρίσεις την πανδημία και τη διάθεση ποσού άνω των 40 δισ. Ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων εργαζομένων και νοικοκυριών (που συνεχίζεται μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας) προχώρησε σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα προχώρησε:
- στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% ως σήμερα
- σε πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 12% από 2022
- στη δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας με θέσπιση χαμηλού συντελεστή μέχρι 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και μειωμένους τους υπόλοιπους συντελεστές
- στο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης έως τα τέλη του 2022 για όλο τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για Δημόσιο και συνταξιούχους τεθεί θέμα κατάργησης από το 2023 αν βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος
- στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους
- στην αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων από το δηλωθέν εισόδημα
- στο πάγωμα του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το 2022.
- στη μείωση των συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από 28% σε 22%
- στη μείωση του συντελεστή υπολογισμού προκαταβολής φόρου
- στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές από 24% σε 13%
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει πως οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων δεν συνεργεί υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αιτιολογία πως έχουν μικρά κέρδη, κάτι που φυσικά απέχει της πραγματικότητας.
Σε κάθε περίπτωση η αναφορά σε φορολόγηση όπως και αυτή που αφορά επανακρατικοποιήσεις απέχει της πραγματικότητας στραγγαλίζει την οικονομία και μετατρέπει τη χώρα σε χώρα δημιουργίας επιδοματούχων αντί νέων εργαζομένων και δημιουργία θέσεων καλύτερα αμειβόμενων.