«Έχουμε πλέον την εμπειρία, καλώς η κακώς, της Βόρειας Εύβοιας. Αυτά που κάναμε στη Βόρεια Εύβοια, όπου μέσα σε ταχύτατο χρόνο, μέσα σε έξι μήνες είχαμε τελειώσει τα αντιδιαβρωτικά έργα σε μια έκταση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων, αυτό θα κάνουμε τώρα και σε άλλες περιοχές» τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, συντονιστής για την ανάπλαση των περιοχών που κάηκαν στην Πάρνηθα και τον Έβρο, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται στη χώρα.
«Το πρώτο μας και βασικό μέλημα είναι, αφού βεβαίως συνεργαζόμαστε εντατικά τα δύο Υπουργεία, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας και όλοι εν πάση περιπτώσει οι υπόλοιποι που είμαστε μέσα σε αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης συνδεδεμένοι, το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι να ασφαλίσουμε τα εδάφη με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, χρησιμοποιώντας τους καμένους κορμούς των δέντρων. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό.
Το δεύτερο, επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι, που ήδη φτιάχνουμε δηλαδή, τους χάρτες στις καμένες περιοχές για να δούμε ποια είναι τα νερά και οι λεκάνες απορροής, ποιοι είναι οι οικισμοί, οι υποδομές, οι καλλιέργειες που ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν από πλημμυρικά φαινόμενα» εξήγησε ο κ. Αμυράς.
«Το δεύτερο λοιπόν είναι να ασφαλίσουμε αυτούς τους οικισμούς. Εδώ έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία, με τις Περιφέρειες και τους δήμους άμεσα να καθαρίσουν τα ρέματα από τα φερτά υλικά και παράλληλα με τα αντιδιαβρωτικά έργα που θα ξεκινήσουμε ταχύτατα και όταν λέω ταχύτατα, εννοώ μέσα στον Νοέμβριο οπωσδήποτε θα γίνονται οι διεργασίες αυτές, να δούμε και πού χρειάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα.
Τα αντιπλημμυρικά είναι άλλο πράγμα από τα αντιδιαβρωτικά. Τα αντιπλημμυρικά μπαίνουν σε ρέματα και σε χαράδρες και είναι τσιμεντένια φράγματα βάρους. Είναι βαριές κατασκευές που καθυστερούν την κάθοδο της ροής του νερού και συγκρατούν πέτρες, χώματα και φερτά υλικά. Και παράλληλα, αυτό ήδη έχει γίνει για παράδειγμα στη Ρόδο. κηρύσσονται αυτές οι περιοχές αναδασωτέες» συνέχισε ο κ. Αμυράς.
Σημείωσε στο σημείο αυτό, πως οι δασικές εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες μέσα σε 30 ημέρες, αντί για 90 ημέρες που ήταν παλαιότερα, «Πριν ενάμιση χρόνο φέραμε νόμο και είπαμε, μέσα σε 30 ημέρες πλέον θα κηρύσσονται αναδασωτέες για να σταματήσουμε αυτή τη σπέκουλα που λένε, τα καίνε για να βάλουν ανεμογεννήτριες και τέτοιες αηδίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς, κάνοντας λόγο για θεωρία συνομωσίας, ενώ εξήγησε το γιατί.
«Για τον εξής απλό λόγο, ο νομοθέτης εδώ και 44 χρόνια, επιτρέπει να μπαίνουν ανεμογεννήτριες μέσα στα δάση. Άρα το πρώτο και βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν χρειάζεται να καεί ένα δάσος για να μπει ανεμογεννήτρια. Το αντίθετο συμβαίνει. Εάν καεί ένα δάσος, ακριβώς επειδή κηρύσσεται αναδασωτέα η περιοχή και όχι μόνον η ίδια η περιοχή, αλλά υπάρχει και ένα buffer zone γύρω γύρω, εν πάση περιπτώσει έχουμε και άλλες απαγορεύσεις και έξω από την καμένη περιοχή, είναι αδύνατον να μπουν ανεμογεννήτριες σε καμένα. Πώς να το πούμε, από τη στιγμή που κηρυχθεί αναδασωτέα μια περιοχή, παύει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εκεί και το κυνήγι και η βόσκηση και το να ανοίγουν δρόμους και οι διελεύσεις ανθρώπων» ανέφερε.
«Αυτοί που λένε, ότι τα κάψανε για να βάλουν ανεμογεννήτριες δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση αν μου πουν ότι είναι αυτοί που κάνουν ουρές για να πάρουν ταυτότητες διότι υποτίθεται θα μπει το τσιπάκι» προσέθεσε ο κ. Αμυράς.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο σχεδιασμός συγκεκριμένα για τις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας, ο κ. Αμυράς τόνισε πως το πρώτο και βασικό που θα πρέπει να γίνει «και αυτό θα γίνει, να διασφαλιστούν οι οικισμοί στους πρόποδες του βουνού. Αυτό είναι το βασικό, γιατί έχουμε τη Φυλή, έχουμε τη Μάνδρα, έχουμε τα Δερβενοχώρια αυτοί οι οικισμοί είναι σε λεκάνης απορροής, σε έξοδο δηλαδή ρεμάτων. Επομένως, το πρώτο και βασικό, ο αγώνας ταχύτητας που θα δοθεί τώρα από τα δύο υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι άμεσα να διασφαλίσουμε τους οικισμούς αυτούς».
Όσο αφορά στο ζήτημα της φυσικής αναγέννησης ή μη, αυτό το οποίο ισχύει και για τον Έβρο και για τη Ρόδο, είναι δύο βασικές κινήσεις, περιέγραψε ο κ. Αμυράς.
«Το πρώτο είναι, όπου υπάρχει φυσική αναγέννηση θα τη διασφαλίσουμε με νύχια και με δόντια. Δηλαδή αν το δάσος, είτε εν συνόλω είτε σε λωρίδες ή σε εκτάσεις συγκεκριμένες αρχίζει να επιστρέφει, αυτό το διαφυλάξουμε, δεν είναι μόνο να απαγορεύσουμε τη βόσκηση και τη θήρα, αλλά εάν χρειαστεί, που το έχουμε κάνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα περιφράξουμε αυτές τις εκτάσεις και εάν δεν επιστρέψει εκεί μόνο του το δάσος εκεί, τότε είναι που εμείς θα παρέμβουμε με τεχνητή αναδάσωση. Αλλά, οι τεχνητές αναδασώσεις, εάν αποφασιστεί, θα γίνουν μετά από 20-22 μήνες από τώρα» εξήγησε.
«Από τα πρώτα δεδομένα που έχουμε και από τις απεικονίσεις από τους δορυφόρους, φαίνεται ότι ευτυχώς, για να βοηθηθεί η Δαδιά να επανέλθει μόνη της σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν πολλές άκαυτες νησίδες και άκαυτες περιοχές» επισήμανε ο κ. Αμυράς.
«Είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή στοιχείο που μπορώ να πω και θα δούμε σε τι ποσοστό υπάρχουν αυτές οι νησίδες. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, 4-5, αυτές οι νησίδες και οι άκαυτες περιοχές του δάσους ήταν περίπου το 30% με 40% του συνολικού δάσους μέσα από το οποίο πέρασε η φωτιά. Άρα έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα έχουμε θύλακες φυσικής αναγέννησης. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε και εμείς αυτά που πρέπει να κάνουμε.
Δηλαδή ήδη κατασκευάζονται πλατφόρμες για να τοποθετηθούν σαν φωλιές για τους μαυρόγυπες επάνω σε πεύκα, τα οποία είναι ζωντανά. Θα τσιπαριστούν, έχουμε 120 πτηνά μαυρόγυπες αυτού του είδους που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Τα 20 έχουν τσιπαριστεί, θα τσιπαριστούν και τα υπόλοιπα έτσι ώστε να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις τους και αντιστοίχως να βγάζουμε επιστημονικά προγράμματα» είπε καταλήγοντας.