Γ. Φλωρίδης: Η ατιμωρησία οδηγεί στη διαφθορά - Χρειαζόμαστε ισχυρή νομοθεσία και καλή Αστυνομία
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Φλωρίδης: Η ατιμωρησία οδηγεί στη διαφθορά - Χρειαζόμαστε ισχυρή νομοθεσία και καλή Αστυνομία

Με αφορμή τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό και τις λεπτομέρειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ποινικό παρελθόν του φερόμενου ως δράστη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τη νομοθεσία.

«Είχε μία ιδιαίτερη μεταχείριση στις φυλακές»

Για τον 44χρονο, φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου, σημειώνει:

«Του είχαν επιβληθεί πάρα πολλά χρόνια κάθειρξης, πάνω από 30, φαίνεται να είχε μία ιδιαίτερη μεταχείριση στις φυλακές, όπου και αν  βρισκόταν. Μεταφέρθηκε σε φυλακές όπου εκεί η κάθε μέρα μετράει διπλή, στις αγροτικές υποτίθεται ότι εργάζεσαι. Οι νομοθετικές αλλαγές που έγιναν το 2015, με τον νόμο που ονομάζουμε Παρασκευόπουλου, και το 2019, στην πραγματικότητα οδήγησαν στο να ‘σπάσουν’ πάρα πολλές ποινές προς τα κάτω. Αποφυλακίστηκε όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας, βγήκαν έξω δολοφόνοι, ληστές, έμποροι ναρκωτικών, βιαστές. Στα ισόβια, με εκείνες τις νομοθεσίες, μπορούσες να βγεις και στα 15, μετά έβγαινες στα 5. Με όλες αυτές τις νομοθετικές μεταβολές, που εν τέλει με κάποιον μαγικό τρόπο όλες αυτές συγχωνεύτηκαν κάποια στιγμή, νομίζω ότι βγήκε σε λιγότερο από το 1/3 των συνολικών ποινών».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη μεταχείριση του 44χρονου κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

«Υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα η οποία συνδέεται με το γεγονός ότι αυτός ενώ ήταν φυλακή, φέρεται να έβγαινε έξω να έκανε ληστείες. Είναι προφανές ότι για να βγεις έξω από μια φυλακή χρειάζεται η συνέργεια των υπηρεσιών της φυλακής. Αυτά που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι φαίνεται να είχε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης».

«Όταν έχεις μια εκτεταμένη νομοθετική ρύθμιση και βγαίνει όλο το βαρύ έγκλημα έξω από τις φυλακές… τα στοιχεία που είχαμε δώσει στη Βουλή, στοιχεία απολογισμού εκείνου του νόμου, ήταν ότι χιλιάδες βγήκαν έξω. Δεν βγήκαν εφάπαξ. Όσοι δεν είχαν συμπληρώσει τα όρια, επειδή εντωμεταξύ είχαν μεσολαβήσει οι λεγόμενες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αυτούς, έβγαιναν και αργότερα. Το 80% από αυτούς που βγήκαν έξω, ξαναγύρισαν στο έγκλημα. Η Αστυνομία πολλές φορές έρχεται και πελαγώνει λέγοντας ότι τους πιάσαμε, τα δικαστήρια επέβαλαν μεγάλες ποινές, οδηγήθηκαν στη φυλακή και ξαφνικά έρχεται ένας νόμος και τους βγάζει έξω», συμπληρώνει, προσθέτοντας:

«Οι φυλακές δεν ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. (…) Εμείς νομοθετούμε. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος θα καταδικαστεί σε ισόβια να κάνει αίτηση προς το Συμβούλιο να αποφυλακιστεί νωρίτερα από τα 25 χρόνια. Θα έχεις κάνει 25 όπως και να έχει, μέσα. Είναι ένας αγώνας τεράστιος να αντιμετωπίζεις όλα αυτά τα κυκλώματα της διαφθοράς τα οποία αναφύονται. Εκεί έχεις να κάνεις δύο πράγματα. Το ένα είναι να ασφαλίζεις καλύτερα στο επίπεδο της νομοθεσίας τα πράγματα και το δεύτερο είναι οι διωκτικές αρχές να οργανώνονται έτσι με τρόπο που να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κύκλωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που δρούσε στην Αθήνα εκβιάζοντας επιχειρηματίες.

«Η ατιμωρησία οδηγεί στη διαφθορά»

«Θεωρώ πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι η ΕΛ.ΑΣ. πετυχαίνει αυτό το διάστημα σημαντικά πράγματα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό που συνέλαβαν όλους αυτούς τους διεφθαρμένους που εκβίαζαν εδώ στην Αθήνα. Η ελληνική κοινωνία για να προστατευτεί χρειάζεται μια ισχυρή νομοθεσία και μια καλή Αστυνομία η οποία να μπορεί, όταν παρεμβαίνει, να φέρνει ένα αποτέλεσμα. Η κατάσταση πριν ήταν ότι είχες μια νομοθεσία που κανένας δεν τιμωρείται ή αν τιμωρηθεί θα βγει έξω, και μια Αστυνομία η οποία παραιτείται από τον ρόλο της. Η ατιμωρησία οδηγεί στη διαφθορά».

Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» σχετικά με τη ρύθμιση που έρχεται η οποία προβλέπει πως οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, για πρώτη φορά θα έχουν λόγο στην επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει:

«Το Σύνταγμα το δικό μας, όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη, λέει ότι τις επιλογές της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της διενεργεί το υπουργικό συμβούλιο με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης. Το 2010 έγινε η ρύθμιση με την οποία η διαδικασία επιλογής από το υπουργικό συμβούλιο, των ηγεσιών, είχε μια προηγούμενη διαδικασία στη Βουλή, όπου η διάσκεψη των προέδρων αφού καλεί σε ακρόαση τους έχοντες το δικαίωμα να προαχθούν, έκανε τη δική της πρόταση με μια μυστική ψηφοφορία. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, σε αυτήν τη διαδικασία του Συντάγματος, να συμμετάσχει με τον δικό της τρόπο και η ίδια η Δικαιοσύνη. Οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων θα μπορούν να συνεδριάζουν και με μυστική ψηφοφορία να προτείνουν. Η πρόταση των ανωτάτων δικαστηρίων και αυτή θα διαβιβάζεται, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, προς το υπουργικό συμβούλιο. Οι τρεις ανεξάρτητες εξουσίες έχουν τρόπο για να μπορούν να συμβάλλουν στην υπόθεση αυτήν».

Για την ταχύτητα απόδοσης της δικαιοσύνης

«Από τις 16 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει αυτό που λέμε νέος δικαστικός χάρτης. Ενοποιήσαμε τον πρώτο βαθμό, ειρηνοδικεία – πρωτοδικεία. (…) Πιστεύω ότι η είσοδος αυτών των δικαστών στον πρώτο βαθμό και η κατάργηση αυτών των δύο επιπέδων θα βοηθήσει πολύ. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία αυτού του μεγάλου κεφαλαίου που λέγεται πολιτική δικονομία, τον τρόπο δηλαδή που δικάζουν τα δικαστήρια. Με αυτήν την αλλαγή πιστεύουμε να πάμε τον χρόνο κατευθείαν στο μισό. Ο χρόνος που θα αρχίσουν να αποδίδουν αυτά είναι μέχρι το τέλος αυτής της 4ετιας».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:

«Υπάρχει από το 2002 μια διάταξη η οποία λέει ότι απαγορεύεται να μεταδίδεις ή να μαγνητοσκοπείς μια δίκη η οποία διεξάγεται, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου, την οποία μπορεί να στη δώσει μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Με τη διάταξη που ψηφίσαμε πρόσφατα, προσθέσαμε και την ιντερνετική μετάδοση. Βγαίνει ξαφνικά μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ο Φλωρίδης ρίχνει μαύρο στην ενημέρωση για τις σοβαρές δίκες. (…) Τη διάταξη αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε και σωστά έκανε. Δεν είχαν δει τι είχαν κάνει και έβγαλαν μια ανακοίνωση».