«Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη αυτό θα συμβεί «με την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμενε στάσιμο επί μακρόν, με τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».
Επίσης ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της «υπερσυγκέντρωσης εξουσιών» στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Με τον νόμο για το επιτελικό κράτος αποκαθίσταται η συνταγματική κατανομή αρμοδιοτήτων, κατά τρόπο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο συλλογικά να καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός να συντονίζει και να κατευθύνει το έργο της κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία ώριμη δημοκρατία προεδρευόμενου τύπου στην Ευρώπη ή στον κόσμο που να μην έχει συγκροτημένη δομή παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου κοντά στον πρωθυπουργό».
Σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει πως σκοπός της κυβέρνησης «δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πολιτική παρέμβαση στην Επιτροπή, αλλά, αντιθέτως, η αποκατάσταση της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας της Αρχής, η οποία είχε τρωθεί με τον διορισμό της κ. Θάνου».
Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών, ο υπουργός Επικρατείας εκτιμά πως υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων με υψηλά προσόντα οι οποίοι άφησαν τη χώρα στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους, προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης.
«Οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε απώλεσαν τους δεσμούς με τη χώρα και έχουν βαθιά επιθυμία να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην ανάκαμψή της. Υπό την έννοια αυτή, αποτελούν ένα αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με εύλογο ενδιαφέρον για τα πολιτικά μας πράγματα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Στο ερώτημα, αν είναι εφικτός ο στόχος να δουν οι Έλληνες πολίτες μια θετική αλλαγή στη ζωή τους μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός σημείωσε: «από όλα τα θετικά δημοσιονομικά μηνύματα και τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις του τελευταίου μήνα, συγκρατώ ως πιο ενθαρρυντικό στοιχείο την αλματώδη αύξηση του ποσοστού θετικής γνώμης των Ελλήνων πολιτών στον δείκτη αισιοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φτάνει τα προ κρίσεως επίπεδα».
Και συνέχισε: «Διατηρώ και εγώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα δουν σημαντική διαφορά όχι μόνο στο πορτοφόλι τους -από τις μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών- και στη βελτιστοποίηση των συνθηκών και της ποιότητας εργασίας, αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου».