Τη θέση ότι "έπρεπε να εκπροσωπηθούμε στην Εσθονία χωρίς να συμφωνήσουμε μ'' αυτά που λέγονται" διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
"Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπούμαστε συνεχώς σε διάφορες επιτροπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεσμεύεσαι" σημείωσε ο κ. Κύρτσος και εξήγησε πως έπρεπε να εκπροσωπηθούμε γιατί "η Εσθονία, η οποία ασκεί την προεδρία, προφανώς έχει κάποιες ευαισθησίες -έχουν περάσει από σοβιετικό κομμουνισμό και θέλουν να αναδείξουν ορισμένα πράγματα- επομένως δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις ευαισθησίες τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να προσυπογράψουμε τις απόψεις τους. Δεν δεσμευόμαστε, αλλά μία παρουσία σημαίνει καλή πολιτική διάθεση".
Όπως είπε ο κ. Κύρτσος "μας ενδιαφέρουν οι ευαισθησίες των άλλων γιατί όταν θα ζητήσουμε 3-4 πράγματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα, θα θέλαμε και την υποστήριξη της Εσθονίας, η οποία π.χ. είναι στο Eurogroup. Μπορεί να έχουμε άλλα θέματα, εθνικού περιεχομένου. Άρα θέλουμε την κατανόησή τους για τα δικά μας θέματα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείχνουμε κατανόηση για τις ευαισθησίες τους, χωρίς να προσυπογράφουμε τις θέσεις τους".
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας είπε ότι "σαν εικόνα πηγαίνει καλύτερα" αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι "το πότε θα περάσει αυτή η βελτίωση στην καθημερινότητα του πολίτη", ενώ σημείωσε πως μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την έξοδο στις αγορές "με ένα επιτόκιο 4,6-4,9% για το πενταετές ομόλογο, αλλά την ίδια περίοδο, το πενταετές ομόλογο της Πορτογαλίας είναι στο 1,2%, της Κύπρου στο 1,7% και της Ιρλανδίας, που είναι η μεγάλη έκπληξη, η μεγάλη επιτυχία, είναι οριακά αρνητικό".
Για την πορεία της ευρωζώνης εν συνόλω, ο κ. Κύρτσος παρατήρησε πως υπάρχει φοβερή αυτοπεποίθηση σε επίπεδο ευρωζώνης. "Είναι στον πέμπτο χρόνο οικονομικής ανάπτυξης, έχει απορροφηθεί πλήρως η ανεργία που δημιουργήθηκε το 2008 ως συνέπεια της κρίσης" ανέφερε.
Εκτίμησε "πως υπάρχει μια αισιοδοξία για τα αποτελέσματα και την προοπτική της ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα" και χαρακτήρισε την "ιταλική αστάθεια" το "μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης", καθώς αν πάει στραβά στην Ιταλία, η καλή εικόνα της ευρωζώνης μπορεί να πάει χαμένη "γιατί η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης και έχει τεράστια σημασία η πορεία που θα ακολουθήσει".
Σε ό,τι αφορά την 3η αξιολόγηση είπε πως μπορεί να μην υπάρχουν ανάγκες χρηματοδότησης αλλά τα θέματα είναι ίσως σημαντικότερα από τη 2η καθώς "έχουν σχέση με την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση που δεν προχωράει, έχουν σχέση με μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχουν σχέση με τα εργασιακά που η κυβέρνηση, στο αριστερό της ακροατήριο δηλώνει ότι θα ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά όταν συνεννοείται με τους πιστωτές αναλαμβάνει δεσμεύσεις σε βάρος αυτών".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία: SOOC)