Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για το αμέσως επόμενο διάστημα αποτύπωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην αλλαγή των ταυτοτήτων, στις κινήσεις που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και την παραβατικότητα που εμφανίζεται στους ανηλίκους.
Νέο δελτίο ταυτότητας
Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ εν κινήσει όπου εντοπίζονται αδυναμίες θα διορθώνονται. Όπως τόνισε, η πληρότητα των ραντεβού κινείται στο 62% και παράλληλα ξεκίνησε η διάθεση των ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο. Λόγω αυξημένης ζήτησης των πολιτών στις περιοχές που απαιτείται θα υπάρξει διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Επιστροφές αστυνομικών από φυλάξεις στο πεδίο
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως σε συνέχεια των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, θα επιστρέψουν αστυνομικοί στο πεδίο, στην Τροχαία και όπου αλλού εντοπίζονται ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, προερχόμενοι από φυλάξεις προσώπων.
Τροχαία Αστυνόμευση
Αναφορικά με την οδική ασφάλεια ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως στόχος είναι να εμπεδωθεί μια κουλτούρα καλύτερη οδηγικής συμπεριφοράς και από πλευράς της η Τροχαία θα ενισχύσει την πρόνοια για την οδική ασφάλεια και βεβαίως την καλύτερη ποιότητα ζωής που συνδέεται άμεσα με την κίνησή μας στους δρόμους. Όπως είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων, ένας από τους βασικούς στόχους είναι κάτι που έχει τονιστεί ξανά το προηγούμενο διάστημα και αφορά στις ποινές για οδικές παραβάσεις οι οποίες θα πρέπει να βαίνουν αυξανόμενες σε περιπτώσεις υποτροπής. Παράλληλα έκανε λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις για παραβάσεις παράνομης στάθμευσης, αυτοσχέδιους αγώνες και ηχορύπανση, ενώ μίλησε και για παρεμβάσεις στον Κηφισό, όπως αυτή που ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όπου εγκαθίστανται γερανοφόρα οχήματα για την αποσυμφόρηση στην περίπτωση ακινητοποιημένων οχημάτων εξαιτίας βλάβης ή ατυχήματος.
Οπλοκατοχή
Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για συγκρότηση επιτροπής που θα επαναξιολογήσει όλο το καθεστώς χορήγησης άδειας για οπλοκατοχή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξέταση αλλαγών στην υφιστάμενη νομοθεσία. Παράλληλα μίλησε για πραγματική καταγραφή αριθμού όπλων που κατέχονται νόμιμα (κυνηγετικά, σκοπευτικά, ατομικής προστασίας), ενώ όπως είπε στο «τραπέζι» βρίσκονται και σκέψεις για εφαρμογή μεθόδων και καλών πρακτικών που ακολουθήθηκαν από χώρες του εξωτερικού
Βία και παραβατικότητα ανηλίκων
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να διαχειριστεί το τελευταίο στάδιο του φαινομένου, που είναι κατά βάσιν κοινωνικό φαινόμενο. Στόχος όμως όπως σημείωσε δεν είναι μόνο η καταστολή αλλά και η αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα συνολικό σχέδιο που αφορά στην αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων με πολλά συναρμόδια υπουργεία που εκτείνεται από οδηγίες προς τους ανηλίκους έως την συστηματικότερη και καλύτερη αστυνόμευση αλλά και σκέψεις για κουμπί πανικού για ανήλικους.
Εποπτικά μέσα
Ο κ. Οικονόμου μίλησε για τον στόχο καλύτερης και συστηματικότερης αστυνόμευσης η οποία θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Όπως είπε σε ένα μήνα θα γίνει η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις body cameras, ενώ επεξεργάζεται σχεδίου για την εγκατάσταση 750 καμερών στην Αττική για έλεγχο εγκληματικών πράξεων, τροχαίας και ηχορύπανσης. Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσει και ο διάλογος με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την όσο το δυνατόν καλύτερη νομική διασφάλιση του εγχειρήματος.
Αλλαγές στη δομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως σημείωσε ο Υπουργός, υπάρχει ανάγκη αλλαγών σε πεπαλαιωμένες δομές και περίπλοκες διαδικασίες με ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και καταγραφή μοντέλων λειτουργίας και καλών πρακτικών από το εξωτερικό. Ο κ. Οικονόμου μίλησε για δημιουργία μιας νέας δομής προστασίας στόχων με κανόνες και διαφορετική φιλοσοφία, καθώς και επικαιροποίηση διαδικασιών αξιολόγησης κρίσεων.