«Η κυρία Μέρκελ με όλα τα λάθη που μπορεί να έχει κάνει στην ελληνική υπόθεση - σίγουρα έκανε αρκετά - ο απολογισμός της θητείας της για εμάς είναι θετικός» σημείωσε ο υπουργός, Άδ. Γεωργιάδης με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε πως είναι «εξαιρετικά καλό η καγκελάριος της Γερμανίας να έρχεται τέτοια μέρα στην Ελλάδα. Είναι η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη της συγγνώμης του γερμανικού λαού προς εμάς και των καλών μας σημερινών σχέσεων».
Επιπλέον, σχολίασε και τις σχέσεις Ανγκελα Μέρκελ - Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Από το go back στη Μέρκελ, περάσαμε στο αποθεωτικό για τη Μέρκελ άρθρο του Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 συμπλήρωσε πως, «η Μέρκελ έπαιξε ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Τσίπρας όμως, της έδωσε όλα αυτά που δεν της έδινε ο Σαμαράς».
Αναγνώρισε ότι, το μεγαλύτερο που έκανε η Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν «η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό», όμως υπογράμμισε πως «ο Σαμαράς ξεκίνησε την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την προσπάθεια».
Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης:
Για την επίσκεψη Μέρκελ:
«Θεωρώ εξαιρετικά καλό η καγκελάριος της Γερμανίας να έρχεται τέτοια μέρα στην Ελλάδα. Είναι η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη της συγγνώμης του γερμανικού λαού προς εμάς και των καλών μας σημερινών σχέσεων».
«Η κυρία Μέρκελ με όλα τα λάθη που μπορεί να έχει κάνει στην ελληνική υπόθεση - σίγουρα έκανε αρκετά - ο απολογισμός της θητείας της για εμάς είναι θετικός. Το μεγάλο γεγονός είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και σε αυτό η κυρία Μέρκελ έπαιξε σημαντικό ρόλο».
«Από την εποχή του «Go back, madame Merkel» του κυρίου Τσίπρα, περάσαμε στο αποθεωτικό άρθρο του κυρίου Τσίπρα για την κυρία Μέρκελ
στα «ΝΕΑ». Όταν ο επικεφαλής της ελληνικής Αριστεράς και πρώην Πρωθυπουργός έχει γράψει διθυραμβικό άρθρο για την κυρία Μέρκελ, δεν
υπάρχει λόγος να αντιδικούμε για το πρόσωπο».
«Η κυρία Μέρκελ συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Ερχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας της έδωσε όλα αυτά που δεν θα της έδινε ποτέ ο κύριος Σαμαράς, όπως το Υπερταμείο και το Σκοπιανό».
Για το φαινόμενο της ακρίβειας:
«Το φαινόμενο της ακρίβειας είναι υπαρκτό και παγκόσμιο. Χθες, ανακοινώθηκε στη Γερμανία ότι ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου προβλέπεται
να αγγίξει το 4,5%. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Γερμανία εδώ και 28 χρόνια. Όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τρέχει με τόσο υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, καταλαβαίνεται τι γίνεται».
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στις αυξήσεις στα καύσιμα. Αυτήν τη στιγμή, η χώρα μας καταφέρνει και στέκεται πολύ καλύτερα από όλους τους άλλους».
Για το αν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα:
«Είναι τελείως αδύνατο να τοποθετηθώ τώρα. Είμαστε ακόμα στον Οκτώβριο και τα τελικά οικονομικά στοιχεία θα τα έχουμε τον Δεκέμβριο. Προϋπολογισμό καταθέτουμε στις 20 Νοεμβρίου. Σήμερα αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με όρους λαϊκισμού».
Για τα γεγονότα στο Πέραμα:
«O Υπουργός έχει διατάξει πειθαρχική διαδικασία για το τι ακριβώς συνέβη. Χαίρομαι που η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει πει δημόσια ότι εντολές μη καταδίωξης δεν πρέπει να δίνονται. Είναι αδιανόητο να δίνεται εντολή να σταματήσει μια καταδίωξη. Διότι είναι άλλο να εκπονήσει το Κέντρο ένα επιχειρησιακό σχέδιο και να πει πώς θα γίνει η καταδίωξη και είναι άλλο η εντολή «αφήστε τους να φύγουν». Δεν ξέρεις μέσα στο αυτοκίνητο αν είναι ένας τρομοκράτης ή αν έχουν απαγάγει ένα παιδί. Δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει τους εγκληματίες».
«Η χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί και άνευ περιοριστικών όρων δείχνει ότι και ο ανακριτής και ο
εισαγγελέας πείστηκαν ότι απειλήθηκε η ζωή τους και ότι έκαναν τη δουλειά τους».
«Με κατηγόρησαν ότι με ένα σχόλιο μου στο Twitter παρεμβαίνω δήθεν στη Δικαιοσύνη. Και ερωτώ: δεν είναι υποκριτικό ο Γεωργιάδης να μην μπορεί να πει ότι οι αστυνομικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά ο Τζανακόπουλος να μπορεί να πει ότι οι αστυνομικοί σκότωσαν το παιδί; Αυτό δηλαδή δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Οι πολιτικοί είμαστε για να εκφράζουμε γνώμες και να λαμβάνουμε θέση στα πράγματα».
«Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, αν απειληθεί η ζωή ενός αστυνομικού, τι κάνει; Πρέπει να
γίνει μια συζήτηση θεσμικά οργανωμένη για το πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο αστυνομικός όταν κάνει χρήση του όπλου του. Δεν μπορεί ο αστυνομικός όταν κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου σε μία επιχείρηση να κρίνεται με τα ίδια μέτρα που κρίνεται ο πολίτης».
«Δεν πρέπει να αποκαλεί κανείς ούτε τον αστυνομικό «μπάτσο», ούτε τον Ρομά «γύφτο». Είναι απολύτως καταδικαστέα και τα δύο. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους Ρομά να βρουν δουλειά και να ενταχθούν στην κοινωνία. Πρέπει όμως να καταλάβουν και αυτοί πως με τον τρόπο που αντιδρούν, τις τελευταίες ημέρες, επιδεινώνουν τα στερεότυπα εναντίον τους, τα οποία επαναλαμβάνω είναι καταδικαστέα».
Για τα Ναυπηγεία:
«Κάνουμε μια συγκροτημένη προσπάθεια στην Κυβέρνηση. Όταν φτάσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, βρήκαμε τρία ναυπηγεία κλειστά. Το Νεώριο της Σύρου, τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα. Σκοπός είναι όταν θα λήξει η θητεία μας στο υπουργείο αυτό να παραδώσουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά».
«Η Σύρος ήδη λειτουργεί και βγάζει κέρδη. Τελειώσαμε τον διαγωνισμό στον Σκαραμαγκά και πλέον είναι στα χέρια ενός πολύ σπουδαίου Έλληνα
εφοπλιστή. Και τώρα είμαστε στη διαδικασία για να προχωρήσουμε στην εξυγίανση και των ναυπηγείων Ελευσίνας. Εάν κατορθώσουμε να βάλουμε μπρος και τα τρία, θα έχουμε αλλάξει την ροή της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες παρακμής».