Την πιθανότητα να υπάρξουν στοχευμένα, και όχι οριζόντια, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, εντός του καλοκαιριού, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας φόβος για έλλειψη τροφίμων.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πολύ την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι στα νησιά έχει αυξηθεί το κόστος λόγω μεταφορικών ενώ υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα - δύο πρατήρια. «Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό», σημείωσε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το βασικό πρόβλημα για τα καύσιμα δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, αν και -όπως είπε- θα βρούμε παραβάτες, αλλά στο ότι έχουμε από τη μία αύξηση της τιμής του αργού και από την άλλη μεγάλη πτώση του ευρώ. «Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Για την παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που εκτίμησε ότι θα «χτιστεί ο δημοσιονομικός χώρος», αλλά πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το ρεύμα.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι άρχισαν ήδη έλεγχοι ώστε να τηρούν τα διυλιστήρια το νόμο της κυβέρνησης περί αισχροκέρδειας, δηλαδή να δουλεύουν με το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 (κάτι που ισχύει για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα). Η προθεσμία που δόθηκε ήταν η 23η Μαΐου για την παροχή των στοιχείων. «Έχουν μπει γενικότερα στην αγορά των καυσίμων τα πρώτα πρόστιμα. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία παραβίασης του πλαφόν» σημείωσε ο υπουργός.
Για το φόβο έλλειψης τροφίμων
«Φόβος να μην έχουμε τρόφιμα δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων τροφίμων, η οποία καθησυχάζει την κυβέρνηση.
Υπογράμμισε δε ότι «συμφωνία κυρίων μεταξύ κράτους - επιχειρήσεων στην αγορά των τροφίμων για διαμόρφωση τιμών απαγορεύεται από το δίκαιο του ανταγωνισμού και είναι παράνομη». «Στην αισχροκέρδεια εντείνουμε τους ελέγχους και βάζουμε πρόστιμα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.