Του Τάσου Ευαγγελίου
Δύο αιτήματα για άρση ασυλίας, ένα για τον Π. Πολάκη και (κυρίως) ένα για τον Π. Καμμένο, προκαλούν τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ και νέο πανικό στο Μαξίμου που διαπιστώνει διαρκώς ότι αδυνατεί να δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα και να διαμορφώσει την ατζέντα. Σε καθημερινή βάση αναγκάζονται να διαχειρίζονται πολλές μικρές ή και μεγαλύτερες κρίσεις. Από την υπόθεση Πετσίτη μέχρι τις νέες σαφείς προειδοποιήσεις του Ν. Κοτζιά...
Την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή θα συζητηθεί το θέμα της άρσης ασυλίας του Α. Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος. Η δικογραφία είναι πλέον γνωστή όπως και τα όσα υποστηρίζουν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες καθώς και ο μάρτυρας που όπως όλα δείχνουν θυμήθηκε τελευταία στιγμή να καταθέσει ζητώντας όμως και επιείκεια για τη δική του υπόθεση που αφορά επίσης την Novartis.
Όμως, στη Βουλή δεν θα συζητηθεί ούτε το αίτημα άρσης ασυλίας για τον Π. Πολάκη, ούτε αυτό για τον Π. Καμμένο που αφορούν για τον μέν πρώτο την υπόθεση της καταγραφής της συνομιλίας του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και για τον δεύτερο τη μήνυση του Ν. Κοτζιά για εξύβριση, συκοφαντίες και κυρίως απειλές.
Η πρώτη υπόθεση γνωστή. Ο ίδιος ο Π. Πολάκης, αρχικά είχε επιβεβαιώσει το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, στη συνέχεια όμως διαπιστώνοντας ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος δήλωσε ότι έχει καλή μνήμη. Ότι θυμάται ακόμη και «το σχήμα της πέτρας που έπιασε ροφό στις αρχές του 1980» και ότι μετέφερε από μνήμης τη συζήτηση σε δημοσιογράφους που τον πήραν τηλέφωνο.
Ο εισαγγελέας παρενέβη, ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδας έδωσε κατάθεση όπου τόνισε πως είναι βέβαιος για την καταγραφή της συζήτησης από τον Π. Πολάκη τόσο διότι ο ίδιος το ανέφερε όσο και από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Και ο εισαγγελέας μεταβίβασε ως όφειλε τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας άρση ασυλίας.
Μια δικογραφία που παραμένει στο συρτάρι. Και δεν τίθεται προς συζήτηση στη Βουλή. Στο Μαξίμου φοβούνται. Γνωρίζουν πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Π. Πολάκη. Τη στάση του, τις αντιδράσεις του αλλά και την πρόσβαση που έχει ακόμη και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος επισήμως έχει δηλώσει πως υποστηρίζει το «Δόγμα Πολάκη».
Ο φόβος να μη γίνει στραβή στη... βάρδια πριν τις ευρωεκλογές μεγάλος, όπως και αυτός για το θόρυβο που θα υπάρξει είτε αρθεί η ασυλία είτε, περισσότερο, αν δεν αρθεί. Μια επίκληση του άρθρου 86 στην παρούσα φάση θα είναι εφιάλτης για τη σημαία που έχει σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Νοvartis.
Η υπόθεση Πάνος Καμμένος
Ακόμη δυσκολότερη η υπόθεση Π. Καμμένου. Η μήνυση Κοτζιά έχει πάρει το δρόμο της και έχει επίσης φτάσει στη Βουλή. Αφορά όσα έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών επί Ν. Κοτζιά. Η περίπτωση δύναται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Αν το θέμα συζητηθεί, θεωρητικά πάντα, υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δείχνουν να θέλουν να στηρίξουν. Πιστεύουν δε πως τώρα δεν τους είναι χρήσιμος αφού δεν μετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Είναι όμως έτσι; ο Π. Καμμένος δείχνει να έχει ρίξει τους τόνους. Σε καμία άλλωστε περίπτωση δεν άγγιξε με τις καταγγελίες του τον Αλ. Τσίπρα. Μια άρση της ασυλίας του ίσως αλλάξει το δεδομένα. Ίσως οι καταγγελίες αρχίσουν να συνοδεύονται και από στοιχεία.
Από την άλλη πλευρά ο Κοτζιάς προειδοποίησε εκ νέου χθες. Τόνισε με σαφήνεια πως δεν θα δεχθεί να μην αρθεί η ασυλία του Π. Καμμένου. Να στηρίξει δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση τον πρώην υπουργό Άμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή φυσικά του Αλ. Τσίπρα. Και μπορεί να θεωρείται εκτός συστήματος ο Ν. Κοτζιάς, δεν παύει να διαθέτει μια ψήφο μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ουδείς δύναται να γνωρίζει αν επηρεάζει έστω και έναν ακόμη ή μια βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
Και δεν παύει να είναι ένα στέλεχος που συμμετείχε στην Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα από την πρώτη της στιγμή. Όμως είναι βέβαιο πως πέραν του ενδεχόμενου να αρθεί η ασυλία του Π. Καμμένου ακόμη χειρότερο για την κυβέρνηση θα είναι να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τις αναφορές του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με τα 50.000.000 του επιχειρηματία Τζ. Σόρος.
Στις 20 σελίδες της μήνυσης του Ν. Κοτζιά περιλαμβάνεται και αυτή η παράμετρος. Και όχι μόνο. ««θα ήθελα δε να πω και να δηλώσω ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ότι η μεθοδευμένη από εκείνον στοχοποίησή μου, από το καλοκαίρι του 2018, τον καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο εφόσον συμβεί οτιδήποτε κακό σε μένα και στην οικογένειά μου, στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Μια στοχοποίηση που, για κάποιον ο οποίος γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις, μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι άλλο πίσω από αυτό το ανεξήγητο μένος» σημειώνει για τον Π. Καμμένο.
Περιλαμβάνει όλες τις καταγγελίες του Π. Καμμένου που τις χαρακτηρίζει συκοφαντικές. Κυριαρχεί αυτή των 50 εκατ. ευρώ αλλά και άλλες όπως η διαχείριση των μυστικών κονδυλίων και η υπόθεση με τις βίζες. Περιέχει δέ και τα sms που χαρακτήρισε απειλητικά και είχαν δοθεί στη δημοσιότητα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μαξίμου από τις δύο αυτές περιπτώσεις είναι σημαντικό. Από αυτή με τον Π. Καμμένο και τον Ν. Κοτζιά μεγαλύτερο. Γι αυτό ο πρόεδρος της Βουλής, για μια φορά ακόμη, φρόντισε να τις σπρώξει προς τα πίσω. Να μη έρθουν στο προσκήνιο αυτή την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του εκλογικές μάχες καταρρέοντας δημοσκοπικά αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας.