Με μια αιχμηρή επιστολή η Νάντια Γιαννακοπούλου ανάβει φωτιές στο Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας -πλέον και δημοσίως- την Φώφη Γεννηματά ότι τα όργανα του κόμματος δεν συνεδριάζουν και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά, ενώ ζητά να γίνει συζήτηση και να ξεκαθαρίσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένο. Αφορμή η διαφωνία της πλειοψηφίας των βουλευτών να γίνει το κόμμα «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την επίθεση φιλίας που έχουν απευθύνει στελέχη της Κουμουνδούρου και τις πληροφορίες για συναντήσεις και το «μορατοριουμ» στη Βουλής.
Η Ν. Γιαννακοπούλου κι άλλοι «πράσινοι» βουλευτές φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι τόσο από την ηγεσία όσο και από λανθασμένες κινήσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος της προέδρου και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει στην επιστολή της προς τη Φώφη Γεννηματά ότι :«ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής».
Τονίζει δέ ότι «η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις».
Επίσης, ζητά αυτονόητα μέτρα που να διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη συζήτηση και επεξεργασία των θέσεων του κόμματος για τα θέματα που αντιμετωπίζει στην Βουλή, καθώς και την άμεση πραγματοποίηση τριών συνεδριάσεων, όπου θα συζητηθούν: Οι θέσεις του κόμματος για το Ασφαλιστικό, το πρόβλημα του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Το ποτήρι για την Νάντια Γιαννακοπούλου ξεχείλισε από την καταψήφιση της τροπολογίας για τις ΜΚΟ και της ρύθμισης για την εκταμίευση 50 εκ. ευρώ προς του δήμους και τις περιφέρειες που δέχονται μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές. Κάτι που διατύπωσε ευθέως και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν έβαλε εναντίον του Βασίλη Κεγκέρογλου. Τα πυρά της κυρίας Γιαννακοπούλου ναι μεν δεν έφτασαν μέχρι την Φ. Γεννηματά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε σε διασταυρούμενα ξίφη.
Υπενθυμίζεται πως η κα Γιαννακοπούλου, με άρθρο της στο liberal.gr, χαρακτήριζε τη συζήτηση περί μορατόριουμ ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής, περί πιθανών συγκλίσεων άνευ ουσίας και απροσδιόριστης προέλευσης.
Αναλυτικά η επιστολή της Ν. Γιαννακοπούλου:
«Επιθυμώ με αυτή την επιστολή να εκφράσω τον προβληματισμό μου και τις ενστάσεις μου για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Στη σύσκεψη του Κοινοβουλευτικού Τομέα που έγινε σήμερα προσπάθησα να εκφράσω κάποιες σκέψεις. Ωστόσο, θα ήθελα να διατυπώσω και εγγράφως τις ενστάσεις μου και να ζητήσω λογικά και αυτονόητα μέτρα που να διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη συζήτηση και επεξεργασία των θέσεών μας για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην Βουλή.
Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις έλλειψης συντονισμού, αδυναμίας να υπερασπιστούμε αποφάσεις στις οποίες δεν έχουμε διαδραματίσει κανένα ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την τοποθέτησή μας και την αρνητική ψήφο μας στα μέτρα για τις ΜΚΟ. Πρόκειται, για εμένα τουλάχιστον, για μια ακατανόητη πολιτική στάση μετά από χρόνια που καταγγέλλουμε την πλήρη αδιαφάνεια και το πάρτι εκατομμυρίων γύρω από πολλές ΜΚΟ. Το σημείωμα με την επιχειρηματολογία μας από τον σ. Καμίνη, δεν ήταν στοιχειωδώς πειστικό και ακόμα και σήμερα υπάρχει μια ασάφεια ποιοι και γιατί έλαβαν αυτή την απόφαση.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι να ενημερωνόμαστε έγκαιρα. Το ουσιαστικό θέμα είναι η Κ.Ο να συζητάει, να ενημερώνεται αναλυτικά για όλες τις πλευρές του κάθε θέματος και βεβαίως να συναποφασίζει για τη στάση που θα τηρήσει. Κάτι τέτοιο πολλές φορές δεν συμβαίνει και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Οι βουλευτές μας δεν μπορεί να είναι θεατές και απλά να είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν απόψεις που συχνά διαμορφώνονται πριν από αυτούς και χωρίς αυτούς.
Θεωρώντας ότι αναφέρω αυτονόητα πράγματα για την λειτουργία μας ζητάω την αποκατάσταση της λειτουργίας της Κ.Ο ως Πολιτικού Οργάνου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φίλων και ψηφοφόρων μας, αλλά και των αρχών ενός δημοκρατικού κόμματος όπως είναι το Κίνημα Αλλαγής.
Ταυτόχρονα και με δεδομένα τα βασικά προβλήματα που σφραγίζουν την πολιτική επικαιρότητα και την πορεία της χώρας, ζητάω να προγραμματιστούν άμεσα τρεις κατ΄αρχάς συνεδριάσεις όπου θα συζητηθούν:
- Οι θέσεις μας για το Ασφαλιστικό. Στην συζήτηση αυτή θα πρέπει να κληθούν τεχνοκράτες του χώρου, έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα ώστε να φωτιστούν όλες οι πλευρές και να μπορούμε να αποφασίσουμε με γνώση και συλλογική ευθύνη.
- Το πρόβλημα του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού και τις δικές μας θέσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μείζονος θέματος.
- Το πρόβλημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τα ζητήματα που συνδέονται με την ένταση στην ευρύτερη περιοχή, τους κινδύνους που υπάρχουν και την συνολική πρότασή μας και με χαρά έλαβα προ ολίγου ειδοποίηση ότι θα συζητηθεί αύριο στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.
Είναι αυτονόητο, ότι στη συνέχεια θα πρέπει να καθορίζεται η ατζέντα των θεμάτων για το επόμενο διάστημα και υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας απασχολήσουν.
Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής. Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις.
Θεώρησα χρέος μου να απευθυνθώ προς εσάς εγγράφως ώστε να σας αναφέρω τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μου. Δεν ανακαλύπτω την Αμερική και πιστεύω ότι μιλάω για αυτονόητα και λογικά πράγματα. Στο χέρι μας είναι να λειτουργήσουμε όπως αρμόζει σε ένα συλλογικό, πολιτικό, κοινοβουλευτικό όργανο με δημοκρατικές διαδικασίες».