Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το σενάριο ήταν γνωστό. Η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στην ταυτόχρονη διενέργεια ευρωπαϊκών, δημοτικών, περιφερειακών αλλά και εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019. Μέχρι χθες, αυτή η κυβερνητική επιλογή τακτικού χαρακτήρα δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένα δημιούργημα στη σκέψη ορισμένων δημοσιογράφων, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη.
Από το βράδυ της Τρίτης όμως, όλα άλλαξαν και πλέον φαίνεται πως η επιχείρηση «ακυβερνησία στη χώρα» έχει μπει σε εφαρμογή από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον ημιτελικό του μουντιάλ και στην στρογγυλή θεά, τροπολογία πήγαινε στη Βουλή μέσα στην νύχτα και έφερνε τις αυτοδιοικητικές εκλογές έξι μήνες νωρίτερα, από ότι προέβλεπε το νομοθέτημα Σκουρλέτη, βάζοντας ασφαλώς τον υπουργό Εσωτερικών σε εξαιρετικά άβολη θέση.
Με τον τρόπο αυτό «κλείδωσαν» για την τελευταία Κυριακή του Μαΐου 2019, οι ευρωεκλογές μαζί με τις περιφερειακές, ενώ είναι ορθάνοιχτο και το ενδεχόμενο διεξαγωγής και των εθνικών εκλογών, την ίδια μέρα όπως παραδέχονται πλέον ακόμα και κυβερνητικά στελέχη σε ιδιωτικές συζητήσεις παρά τις επίσημες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Πέρα από το αρκετά δύσκολο τεχνικά κομμάτι του όλο εγχειρήματος, ενδιαφέρον έχει να εστιάσουμε στην χρονική περίοδο πριν από το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου. Μία περίοδο που ολόκληρη η χώρα και κυρίως ο κρατικός μηχανισμός θα «νεκρώσει» εξαιτίας των πολλαπλών προεκλογικών εκστρατειών, θέτοντας ουσιαστικά την Ελλάδα σε καθεστώς πλήρους ακινησίας.
Μία περίοδο που οι πιο αισιόδοξοι την εκτιμούν χρονικά στους τρεις μήνες, ενώ υπάρχουν και οι πιο υποψιασμένοι που κάνουν λόγο για ένα εξάμηνο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Εξαιτίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και ασφαλώς υποψήφιοι περιφερειάρχες θα κατεβάσουν τα μολύβια τους και θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τον προεκλογικό τους αγώνα. Κανένας δημοτικός προϋπολογισμός δε θα υλοποιείται (εκτός των απολύτως απαραίτητων), κανένα δημοτικό ή περιφερειακό έργο δε θα προχωράει, ενώ οι ρυθμοί των κινήσεων τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι μηδαμινοί, αφού το μυαλό όλων θα βρίσκεται στην εκλογή.
- Εξαιτίας των ευρωπαϊκών εκλογών και εφόσον ισχύει ακόμα ο σταυρός εκλογής των ευρωβουλευτών, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να «οργώσουν» τη χώρα, επιζητώντας τη ψήφο των πολιτών. Διαγκωνισμοί για το ποιοι θα στελεχώσουν τα ευρωψηφοδέλτια των κόμματων, κόντρες, «τζαρτζαρίσματα» θα είναι στην ημερήσια διάταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία κυρίως στο κράτος.
- Εξαιτίας των πιθανών εθνικών εκλογών, ολόκληρη η λειτουργία του πολιτικού συστήματος θα παγώσει με τις γνωστές συνέπειες στη δημόσια διοίκηση, που καταγράφονται σε κάθε εκλογική διαδικασία.
Το παραπάνω εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ασφαλώς γνωρίζει καλά το Μέγαρο Μαξίμου, οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος επιλέγουν συνειδητά την οδό της ακυβερνησίας στη χώρα, για ένα διάστημα μεταξύ 3-6 μηνών, από τις αρχές του 2019 μέχρι και τον Μάιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μια απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και κάποιους μήνες, από κοινού.
Ήταν άλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που στις 22 Μαΐου, είχε πει στο ραδιόφωνο του Alpha: «H δική μου άποψη είναι να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί. Να γίνουν εκλογές δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Ίσως και τον Μάιο. Θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της οικονομίας». Τότε οι περισσότεροι είχαν χαρακτήρισε «προσωπική άποψη» τα όσα είχε πει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, όμως σήμερα είναι φανερό ότι προσωπικές απόψεις σε τέτοια ζητήματα δύσκολα εκφράζονται και άρα προφανώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απλώς είπε φωναχτά, με τον δικό του τρόπο όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Σε αυτή την εικόνα θα πρέπει να βάλουμε και μία ακόμα παράμετρο. Την χρονική συγκυρία, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται όταν και θα αρχίσει να εισέρχεται στις ταυτόχρονες προεκλογικές περιόδους.
Από την μία η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η έναρξη της μεταμνημονιακής εποπτείας και από την άλλη οι εξελίξεις με το Σκοπιανό θα δημιουργούν ένα ασφυχτικό πλαίσιο για τη χώρα.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η τακτική του «χάους», την οποία δείχνει να διαλέγει ο κ.Τσίπρας κέρδισε έδαφος στους σχεδιασμούς του για δύο λόγους.
Πρώτον για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην εξουσία και δεύτερον για να επιχειρήσει μέσω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας να εμποδίσει την προσπάθεια επίτευξης της γαλάζιας αυτοδυναμίας.
«Δυστυχώς στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν την κυριαρχία της ΝΔ, σπρώχνουν τη χώρα στην ακυβερνησία» τόνισε στο liberal.gr συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Πειραιώς θεωρεί ότι μετά την τροπολογία στον «Κλεισθένη» έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο, κάτι που ήταν άλλωστε και το βασικό σενάριο, το οποίο επεξεργαζόταν και η ΝΔ.
Παρ'' όλ'' αυτα όμως κανείς στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το ερχόμενο φθινόπωρο. Μία τέτοια επιλογή εκ μέρους του Μαξίμου θα έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να παγιδεύσει την ΝΔ, όπως λένε στην Πειραιώς, δίνοντας της την καυτή «πατάτα» τόσο των συντάξεων όσο και του Σκοπιανού.