Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε μια "κόκκινη γραμμή" δεν κράτησε. Έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα», επισημαίνοντας επίσης: «Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα μέτρα εκτείνονται και για μετά το 2018, καθώς και ότι όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο».
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι «όσο συντομότερα υπάρξει πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για τη χώρα».
Ως προς το ζήτημα του χρέους, είπε ότι η ΝΔ ζητά «οι δανειστές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους η οποία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα την τελευταία διετία».
Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, σύμφωνα με την οποία τα όποια ουσιαστικά μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις της και ότι θα κριθούν αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας: «Στο μεταξύ όμως η χώρα θα έχει λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα λιτότητας προκειμένου να επιτευχθούν για πολλά χρόνια υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι».
Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις δεσμεύσεις του, διότι δεν τις πιστεύει, επικαλούμενος προς επίρρωση της άποψής του πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων «παρατηρείται μια υποχώρηση του δείκτη πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015- 2016 σε σχέση με την περίοδο 2013- 2014».
Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ θα καταψηφίσει τα αντίμετρα απάντησε ότι «τα αντίμετρα προϋποθέτουν την ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων. Και ενώ τα μέτρα είναι οριζόντια και θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Είπε ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για άμεση λήψη αντιμέτρων ύψους 0,5% του ΑΕΠ λόγω υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβλέπεται και στο 3ο Μνημόνιο, «εκτός και αν η κυβέρνηση αμφιβάλλει πλέον για την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ».
«Αλλά αν αμφιβάλλει για το 1,75% πόσο εφικτό είναι το 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα για τουλάχιστον 4 χρόνια προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούνται κάποια από τα αντίμετρα;» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, επισήμανε, ότι «η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, μεταξύ άλλων με την εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με την εσωτερική στάση πληρωμών, με την υπερφορολόγηση των πολιτών».
Τέλος, ως προς την καταψήφιση του κοινωνικού μερίσματος τον χειμώνα, από τη ΝΔ, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφώνησε τόσο με τη μεθοδολογία, όσο και με το περιεχόμενο της ρύθμισης, καθώς «αποδείχθηκε ότι μεταξύ των ωφελουμένων ήταν ενδεικτικά και συνάδελφοι βουλευτές, αφού ο τρόπος χορήγησης του μερίσματος δεν στηρίχθηκε σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ούτε λάμβανε υπόψη τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη».