Την ανάδειξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα στο 2020 προέταξε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρεμβαίνοντας την πρώτη μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή.
«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε εφόσον αυτά τα τέσσερα στοιχεία γίνουν πραγματικότητα τότε θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους και «άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».
Ο ίδιος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μέσα σε όλες τις εκτιμήσεις της. Ενώ αποδόμησε την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης της φορολογικών εσόδων, που κατά την αντιπολίτευση σημαίνει και αύξηση της φορολογικής βάσης.
«Δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση αλλά, με τη μεγέθυνση της οικονομίας, διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα», τόνισε.
Παράλληλα, απάντησε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία νωρίτερα είχε ισχυριστεί πως η κυβέρνηση ευνοεί τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. «Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»,σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ ήταν το 2014 ενώ Το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα 16.457 ευρώ.