Του Γιάννη Σιδέρη
«Φίλε Αχμέτ» προσφώνησε τον Νταβούτογλου ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Τουρκία, για να εισπράξει την αντιφώνηση: «Αξιότιμε κε Τσίπρα» - όχι «Φίλε Αλέξη».
«Αγαπητή Κριστίν» αποκάλεσε, πάλι ο πρωθυπουργός, την Λαγκάρντ, στην επιστολή που της απέστειλε με αφορμή το ελληνικό Wikileaks-gate, για να εισπράξει την απάντηση «Προς Εξοχότατον (His Excellency) και «αγαπητέ πρωθυπουργέ» - όχι «αγαπητέ Αλέξη»!
Και βέβαια η σιδηρά κυρία έστειλε στο ραβασάκι και την προειδοποίηση «η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα το οποίο να μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο».
Το χειρότερο: «Για να μπορέσουν (οι «Θεσμοί»), να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει, είναι κρίσιμο οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα κλίμα το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών τους συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική τους ασφάλεια».
Δηλαδή μας αποδίδει την υποκλοπή, ενώ εκφράζει και αμφιβολίες για την δυνατότητά μας να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους!
Η κυβέρνηση όταν… περάσει την εφηβεία της, θα κατανοήσει ότι το πρωτόκολλο μεταξύ αξιωματούχων που εκπροσωπούν κράτη ή διακρατικούς θεσμούς, δεν υπερκερνάται από τις ενδεχομένως καλές προσωπικές σχέσεις των φορέων τους, ούτε αυτές είναι ικανές να καταργήσουν τις υπογραφείσες συμφωνίες.
Πάλι στα τηλέφωνα
Αμπάριζα πήρε πάλι τα τηλέφωνα ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο, με αφορμή την νέα «απόδειξη» συνωμοσίας κατά της χώρας μας και της κυβέρνησής της, που κατεγράφησαν στις αποκαλύψεις των WikiLeaks.
Είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως με τον Μάρτιν Σουλτς, τον Τζιοβάνι Πιτέλα, τον Μάριο Ντράγκι, τον Αντόνιο Κόστα και την Ανγκελα Μέρκελ. Σήμερα έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με Φρανσουά Ολάντ και τον Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μισέλ Σαπέν, και τον Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες - μας ενημερώνει η κυβέρνηση - διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.
(Να θυμίσουμε ξανά ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε γίνει από το Νοέμβρη, τότε που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - αυτά τα αντιδημοκρατικά που κατήγγειλε στεντορείως ο ΣΥΡΙΖΑ - πέρασε ασμένως όλο το πακέτο μέτρων και έμεινε απέξω μόνο το Ασφαλιστικό. Υπήρχε βέβαια και το φορολογικό των αγροτών, αλλά δεν ήταν κάτι το επείγον - οι «θεσμοί» βασικά δεν το επείγονταν, γιατί δεν το θεωρούσαν καθοριστικό για την αξιολόγηση...)
Τι έγινε όλο αυτό τον καιρό, με την καθυστέρηση της αξιολόγησης για το θεαθήναι της «αντίστασης»; Απλώς τίποτα! Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε, η πρόσβαση στο εύκολο χρήμα του Ντράγκι απομακρύνθηκε, η κυβέρνηση κατάφερε να ανακαλύψει συνωμοσίες, οι οποίες απλώς επαναλάμβαναν την περσινή εμπειρία, ότι άμα δεν φτάσουμε στο αμήν δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα.
Και γιατί να μην το πουν, όταν ο (από τους πλέον σοβαρούς, συμπαθείς και γνώστες του αντικειμένου τους), υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου, είχε δηλώσει ανοιχτά, στην ολομέλεια (!) της Βουλής, ότι «θα ψηφίσουμε τα αγροτικά μέτρα αλλά δεν θα τα εφαρμόσουμε»; Και ο κ. Αποστόλου …γιατί να μην το πει δημοσίως; Αφού οι κουτόφραγκοι στις πρεσβείες δεν ξέρουν ελληνικά, προφανώς τζάμπα πληρώνουν τους ελληνομαθείς υπαλλήλους των Γραφείων Τύπου, όπως και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - και αυτά τζάμπα - πληρώνουν τους έλληνες ή ελληνομαθείς ανταποκριτές τους. Τίποτε δεν θα μάθαιναν για τις προθέσεις της κυβέρνησης όπως εκφράστηκαν στην Βουλή, ες επήκοον όλων, και σε μετάδοση από το οικείο κανάλι…
Ζούμε πάλι αυτό το deja vu, του περσινού Καλοκαιριού, το τόσο κουραστικό και ατελέσφορο… το τόσο μια από τα ίδια… Μια κυβέρνηση που δεν δρα, γιατί δεν ξέρει να δρα… απλώς αντιδρά, μηχανι(στι)κά και μηδενιστικά, και αυτό το ονομάζει «μαχητικά»… Μια κυβέρνηση που χάνει συνέχεια χρόνο.
Ουδείς πρωθυπουργός των χωρών που μπήκαν σε μνημόνια και εξήλθαν ήδη, δεν έκανε τόσα πολλά - και παρακλητικά - τηλέφωνα στους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Αποφάσισαν ένα πρόγραμμα, το ακολούθησαν και εξήλθαν νικηφόρα - όσο νικηφόρα. Η κυβέρνηση αν δεν το ήθελε θα μπορούσε να μην το ακολουθήσει. Ο λαός της έδωσε την δυνατότητα με το δημοψήφισμα του Καλοκαιριού…
Το προσφυγικό δεν σώζει
Εν τω μεταξύ, από σήμερα ξεκινούν εν μέσω αντιδράσεων και αντιστάσεων των προσφύγων και μεταναστών, οι επαναπροωθήσεις. Άνθρωποι που έφυγαν ο καθένας από την δική του κόλαση, που τόσο αστόχαστα τους άνοιξε τις πόρτες η κυβέρνηση, θα αρνηθούν με κάθε τρόπο να γυρίσουν πίσω. Η βία θα είναι παρούσα κατά τη διάρκεια των επαναπροωθήσεων, το έχει αποδεχθεί πλέον και η κυβέρνηση, και θα δοκιμάσει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές αντοχές της.
Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συγκινείται από την επιβάρυνση του προσφυγικού σε μια κουρασμένη κοινωνία με εξασθενισμένη οικονομία, οι ευρωπαίοι αντιθέτως φαίνεται ότι θα συναινέσουν στην αξιολόγηση για να άρουν το πικρόν ποτήριον από την πληγωμένη χώρα, αλλά τα μέτρα των πεντέμισι δις δεν θα τα αποφύγουμε. Σε μια τυχαία αλλά και συμβολική συγκυρία, θα ψηφιστούν την Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να συνδυαστεί η χαρμολύπη των πιστών με την χαρμολύπη όλων μας.
Και μετά; Ε, όπως είπε και ο κ. Αποστόλου και αλλά και ο κ. Χουλιαράκης, μπορεί να μην τα εφαρμόσουμε (ο τελευταίος επειδή πιστεύει ότι η Οικονομία πάει καλά και δεν θα τα χρειαστούμε!).
Απλώς θα ελπίζουμε στις 22 Απριλίου στο Eurogroup να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων. Μετά, έχει ο Θεός της Ελλάδας, άλλωστε θα πιάσει και Καλοκαιράκι!
Διαβάστε ακόμα:
- Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους το Μαξίμου απέναντι στο ΔΝΤ
- Chr. Lagarde προς Α. Τσίπρα: Διασφαλίστε την ιδιωτικότητα και ασφάλεια των απεσταλμένων μας