Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πέρασε αναμφίβολα στα ψιλά καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην σύνθεση της γαλλικής αντιπροσωπείας, η οποία λόγω πρωτοκόλλου δεν αποτελεί και καθημερινή πρακτική.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ αν και δεν ήταν στην σχετική αρχική λίστα των συμμετεχόντων τελικά πήρε μέρος στις συνομιλίες. Μάλιστα εθεάθη όρθιος στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις κοινές δηλώσεις Μακρόν Μητσοτάκη, λίγο πριν μπουν όλοι στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο κ. Λεμέρ πήγε τελικά στο Ελιζέ, με δεδομένο μάλιστα ότι μόλις πριν από 12 μέρες είχε επισκεφτεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Η παρουσία του κ. Λε Μερ αν και σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μην λέει πολλά μια και αποτελεί έτσι και αλλιώς στενό συνεργάτη του προέδρου Μακρόν όμως σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί από την μία το μεγάλο ουσιαστικό ενδιαφέρον της Γαλλίας για επενδύσεις και από την άλλη “φωτογραφίζει” το μεγάλο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία η Ελλάδα θέλει να μειωθούν.
Όπως μεταφέρει πηγή που γνωρίζει καλά το περιεχόμενο της συνάντησης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συμφωνήθηκε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην σωστή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και ότι παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση θα τηρήσει τον στόχο και το 2020.
Ωστόσο, η παραδοχή αυτή συνοδεύτηκε στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Η ίδια πηγή μάλιστα επέμεινε ότι η στόχευση του Πρωθυπουργού για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση.
Φαίνεται πάντως ότι όλα τώρα αρχίζουν και ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει αλληλεγγύη των εταίρων της όπως συνέβη τα χρόνια της κρίσης.
Η διαφορά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον με αισιοδοξία στα διεθνή φόρα το πρόγραμμα μιας ισχυρής κυβέρνησης, δικής της ιδιοκτησίας, το οποίο έλαβε την έγκριση των πολιτών στις κάλπες. Ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.