Κοντά στην πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι η ομάδα «6+6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου. Με το μήνυμα της βουλευτού και πρώην υπουργού, στη διαδικτυακή πανελλαδική συνδιάσκεψη της ομάδας της να είναι ξεκάθαρο: Η συμβίωση με τη νέα ηγεσία δεν είναι πλέον δυνατή. Η τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν περισσότερα από 1.000 στελέχη, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής και οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών με τη νέα ηγεσία», για την οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είχε κινηθεί διαφορετικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Υπογράμμισε πως ενώ δόθηκε χρόνος μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, οι επιλογές που ακολουθήθηκαν από τη νέα ηγετική ομάδα ήταν διχαστικές.
Κατά την εισήγησή του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της ομάδας από το κόμμα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της νέας ηγεσίας, ενώ φέρεται να δήλωσε πως «δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο».
«Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει στοιχεία διάλυσης και συνεχίζει ο χώρος να κινδυνεύει με χλεύη από τους πολίτες.Η ρίζα της κρίσης είναι πολιτική και η νέα ηγετική ομάδα αρνείται να το αποδεχτεί και αναζητάει εσωτερικούς εχθρούς αντί να συζητήσει για την ουσία της πολιτικής. Προφανώς αυτό το πλαίσιο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια συνεννόησης. Και οι ειδικά οι τελευταίες επιθέσεις σιγά – σιγά φτιάχνουν ένα κλίμα που μοιάζει με βούρκο», φέρεται να είπε στην ομιλία του ο Ν. Ηλιόπουλος, κάνοντας έμμεση αναφορά στην επίθεση Πολάκη στη Σία Αναγνωστοπούλου, αποτυπώνοντας το γενικότερο κλίμα και τη σκέψη για τις επόμενες κινήσεις των «6+6».
Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως το βήμα προς έναν ενδεχόμενο σχηματισμό νέου φορέα θα πρέπει να είναι στέρεο και να έχει στραμμένο το βλέμμα στην προοπτική η Αριστερά να ξαναγίνει κυβέρνηση.
Κατά της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, θέτοντας το ερώτημα αν η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της ρήξης κάνει καλό ή κακό, με τον ίδιο να απαντά ότι «κάνει κακό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνδιάσκεψη των «6+6» η πλειοψηφία της βάσης τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένα μέλη υπέγραψαν κείμενα αποχώρησης και αναμένουν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων όπου ανήκουν ώστε να φύγουν και τυπικά από το κόμμα.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια συμβίωσης»
Όπως τόνιζαν πηγές της ομάδας Αχτσιόγλου μετά την τηλεδιάσκεψη, το συμπέρασμα από όσα έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβίωσης με τη νέα ηγεσία.
«Στην σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς, η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις», υπογράμμιζαν και επισήμαναν:
«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
«Νάσο, καλό δρόμο και απ' το πεζοδρόμιο
Η φράση του Ν. Ηλιόπουλου περί «βούρκου», προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση των υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη, των λεγόμενων «νεοπροεδρικών».
Με οργισμένη ανάρτησή της στο Facebook η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, που στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχε στηρίξει την Ε. Αχτσιόγλου και στον δεύτερο τον Στ. Κασσελάκη, απάντησε με αιχμηρό τρόπο στον Ν. Ηλιόπουλο και του ευχήθηκε «καλό δρόμο και απ' το πεζοδρόμιο».
«Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ο πρώτος που με καλωσόρισε με ανοιχτή αγκαλιά, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου. Είχε προηγηθεί μια μακρά και εγκάρδια διαδικτυακή επικοινωνία και ήξερα ότι με εκτιμούσε.
Σήμερα μάς δήλωσε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξε τον Κασσελάκη κυλιέται στο βούρκο. Ανάμεσα τους κι εγώ. Χτες ευχήθηκα να παραμείνει. Λάθος.
Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου». Και συνεχίζει σε νέο της μήνυμα, «περιμένω έναν -έναν! - από τους συναδέλφους βουλευτές που πρόσκεινται στους 6+6 να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτή την απολιτική και ξεκάθαρα υβριστική δήλωση. Έναν!», έγραψε η Ε. Ακρίτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του Στ. Κασσελάκη, Ελένη Αυλωνίτου, που κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι «είναι με την καρέκλα αγκαλιά». «Όλος ο κόσμος που παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είμαστε πολλοί, γιατί είμαστε με το κόμμα και τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο, είμαστε κατά τον κ. #Ηλιόπουλο «ο βούρκος»! Εμείς με το λαό και εκείνοι με την καρέκλα αγκαλιά!!!», έγραψε.
‘Όλος ο κόσμος που παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είμαστε πολλοί, γιατί είμαστε με το κόμμα και τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο, είμαστε κατά τον κ. #Ηλιόπουλο «ο βούρκος»! Εμείς με το λαό και εκείνοι με την καρέκλα αγκαλιά!!!
— Eleni Avlonitou (@EleniAvlonitou) November 19, 2023
H απάντηση Ηλιόπουλου
Μετά τις επιθέσεις εναντίον του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζοντας πως «βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα».
«Από το μεσημέρι με βάση διαρροές έχει ανοίξει μια συζήτηση περί βούρκου. Επειδή με αφορά προσωπικά ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά.
Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις.
Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα.
Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωη μου. Και αυτο για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο», έγραψε ο Ν. Ηλιόπουλος.