Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε ρουσφετολογικού τύπου ρυθμίσεις επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με τις τροπολογίες να κατατίθενται σωρηδόν. Την Πέμπτη για παράδειγμα, την ώρα που η «αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας προσπαθούσε να σπάσει τα οδοφράγματα, οι Υπουργοί εκμεταλλευόμενοι την… επικαιρότητα έδιναν μπόνους σε εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ μεταξύ άλλων επέκτειναν συμβάσεις σε ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ (μέχρι να προσληφθούν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ).
Για του λόγου του αληθές σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού εισήχθησαν 7 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 4 την ημέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο στη Βουλή, δηλαδή την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια! Οι 3 άλλες κατατέθηκαν το προηγούμενο διήμερο…
Τελευταία ρύθμιση, λίγη ώρα, πριν αρχίσει η ψηφοφορία ήρθε στην Ολομέλεια ο μποναμάς στους 55 υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά θα λάβουν 108.000 ευρώ, όπως υπολόγισε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνέχεια των «διευθετήσεων » που είχαν δρομολογήσει τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας.
Ενώ το ίδιο συνέβη στους υπαλλήλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου! Λίγες μέρες νωρίτερα, δε, είχαν δοθεί εφ άπαξ αναδρομικά στους διπλωματικούς υπαλλήλους , στο υπόλοιπο προσωπικό και στους συνταξιούχους του, μια δαπάνη που άγγιξε τα 9 εκ. ευρώ!
Παράλληλα, η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά την ανικανότητά της, όταν έφερε ρύθμιση για την επέκταση των συμβάσεων ορισμένων εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Τι έχει συμβεί όμως. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς εξήγησε στην Βουλή: «Θα μείνει στην ιστορία ως η μοναδική προκήρυξη που έγινε και βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες, χωρίς κανέναν έλεγχο επί των στοιχείων, των δικαιολογητικών και των προσόντων, τα οποία απλώς δήλωνε ο υποψήφιος σε μία ηλεκτρονική εφαρμογή.
Και βγήκαν προσωρινοί πίνακες και σήμερα ακούμε από διάφορες πηγές, ότι αναμένεται αυτοί οι πίνακες να αλλαχθούν κατά 70%. Γιατί; Διότι πολλοί συμπολίτες μας, άλλοι από παραδρομή, άλλοι από λάθος, άλλοι από άγνοια, άλλοι από κακή αξιολόγηση, κάποιοι ίσως από σκοπιμότητα, εδήλωσαν προσόντα και δικαιολογητικά που ή δεν υπάρχουν ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση, έτσι όπως αυτή δηλώθηκε, με αποτέλεσμα να προηγηθούν στους προσωρινούς πίνακες…»
Ευθύνες στον Βούτση
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να εντείνονται οι γκρίνιες για τον Νίκο Βούτση. Κι αυτό διότι θεωρείται υπεύθυνος για την απουσία των Υπουργών από τον κοινοβουλευτικό Έλεγχο, αλλά και επειδή «ανέχεται» την συνεχιζόμενη κακή νομοθέτηση. Χαρακτηριστική είναι η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαξιώνει και συστηματικά υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο. Δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα», τόνισε αρχικά ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. και παρέθεσε την πραγματική κατάσταση: «
- Πολλοί Υπουργοί, δεν προσέρχονται στη διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, με τη φτηνή δικαιολογία του “φόρτου εργασίας”
- Η Ολομέλεια της Βουλής τερματίζει άρον άρον τις εργασίες της στο Νομοθετικό Έργο, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων της Αντιπροέδρου
Την ίδια ώρα δεκάδες τροπολογίες “ψηφίζονται” χωρίς συζήτηση και μάλιστα ορισμένες κατατίθενται αιφνιδιαστικά λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.»
Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Κεγκέρογλου, «η προάσπιση της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρός λόγος να φύγει αυτή η κυβέρνηση, με αλλαγή πολιτικής».