Ουδείς μάντης. Οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα μας δείξουν αν οι πυρκαγιές «τσουρούφλισαν» ή όχι την κυβέρνηση. Η πολυήμερη ατελείωτη «λιτανεία» της φωτιάς που παρελαύνει από τις τηλεοπτικές οθόνες, δεν γνωρίζουμε πόσο έχει σοκάρει τους τηλεθεατές, τι εντυπώσεις θα τους αφήσει μακροπρόθεσμα.
Οι προηγούμενες φωτιές, η μεγάλη της Ηλείας με τους 63 νεκρούς επί Κώστα Καραμανλή, δεν επηρέασε. Άλλωστε δεν πρόλαβε να την αφομοιώσει ο λαός, καθώς κηρύχτηκαν πρόωρες εκλογές.
Αυτή στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών περιορίστηκε σε συγκεκριμένο χώρο, για ένα μόνο απόγευμα, σε μια ημέρα ακραίων συνθηκών. Περισσότερο πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την ανήθικη διαχείριση που επεχείρησε και η οποία τον στιγμάτισε, παρά την ανικανότητα στην αντιμετώπισή της.
Στην παρούσα φάση, διεφυλάχθη από την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή ως ιερότερη των ενδεχομένων απωλειών, αλλά δεν απεφεύχθησαν οι καταστροφές περιουσιών και πρασίνου. Και αυτό παρότι η Πολιτεία σε επίπεδο εξοπλισμού, αποδεδειγμένα ήταν πιο οργανωμένη από προηγούμενες χρονιές.
Το τεχνικό μέρος, εάν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα, υπό τις παρούσες συνθήκες (καύσωνα, παρατεταμένης ξηρασίας και καταιγισμού άνω των 150 διάσπαρτων πυρκαγιών), μας ξεπερνά. Είναι θέμα των ειδικών να το αποτιμήσουν.
Όπως και να ληφθεί υπόψη η έκπληξη των γάλλων πυροσβεστών, για τις πολλές εστίες και τις συχνές αναζωπυρώσεις, σε ένα τοπίο που το «ξέρουν», καθώς όπως είπαν το ανάγλυφο είναι παρόμοιο με αυτό της Σαρδηνίας.
Ωστόσο, «ριπές» ενημερωτικής ατονίας παρατηρήθηκαν. Η κοινή γνώμη αγωνιούσε αλλά δεν είχε σφαιρική και λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης. Όλα έρχονταν μέσω των δημοσιογράφων που ήταν στα μέτωπα. Οι δημοσιογράφοι, εύκολος σάκος του μποξ, κουρασμένοι, άυπνοι, επί ατέλειωτες ώρες αποτύπωναν λεπτομερώς την εικόνα που έβλεπαν. Το τι γινόταν λίγο παραπέρα δεν μπορούσαν να το γνωρίζουν. Ή το μάθαιναν από μαρτυρίες και εντυπώσεις των κατοίκων, ή ακριτομυθίες επίσημων «πηγών».
Ούτε πόσα και ποια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούσαν, ούτε πόσο έμψυχο προσωπικό και πού. Μαθαίναμε αποσπασματικά για το που δρουν τα πτητικά μέσα, όταν εμφανίζονταν στις οθόνες μας. Για συλλήψεις, και για «απολογίες» συλληφθέντων, για ύποπτα αντικείμενα που εντοπίστηκαν, «πληροφορούνταν» οι πολίτες από ιστοσελίδες και social media. Ειδήσεις που ενδεχομένως δεν ίσχυαν, αλλά ενίσχυαν τη σπερμολογία και τη σκόπιμη παραπληροφόρηση.
Αυτό φυσικά σε επίπεδο ουσίας είναι δευτερεύον. Πρώτιστο χαρακτηριστικό των ημερών πέραν της φωτιάς, ήταν η πυρακτωμένη αδημονία του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν θύματα, προκειμένου να εξισορροπηθεί το Μάτι.
Το εξέφρασε ο Βουλευτής Μαμουλάκης, που δεν μπορούσε να κρυφτεί γράφοντας “karma is a beach”. Άλλο τοπικό στέλεχος αναπαρήγαγε στο πανελλήνιο χυδαιότητες καφενείου. Ο πρώην ΥΠΕΞ, Νικος Κοτζιάς έγραψε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του Νέρωνα (άρα ο Μητσοτάκης είναι Νέρων!).
Η ηγεσία ήταν κάπως συγκρατημένη, παρότι επώνυμα στελέχη προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την οργή των ανθρώπων με σχόλια. Εντελώς ξεσάλωτοι ήταν οι οπαδοί τους στα social media. Ήταν αδιανόητη η έκκληση μίσους, όχι απλώς η πολιτική αντίθεση και κριτική. Και ακόμη πιο αδιανόητη η προσμονή τους για νεκρούς. Έφτασαν να κάνουν λογοπαίγνια με τις εκκενώσεις που έκαναν οι αρχές, χωρίς να κατανοούν ότι προσβάλλουν τους ανθρώπους που αναγκάζονταν με πόνο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ρεσιτάλ έδωσε και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όντας στον κόσμο του πάντα, συνδύασε την Ελλάδα που καίγεται και φίλους του που πεθαίνουν (; ) με το μαράζι του, ότι η «ΕΕ έκλεισε τις τράπεζες» έγραψε: «Που είναι η ΕΕ; Μόνο να κλείνουν τις τράπεζες μας για να σώσουν τα δολοφονικά προγράμματα λιτότητας και τους τραπεζίτες τους ξέρουν; Θα το πω: ΕΕ με αηδιάζεις!».
Βέβαια, τις τράπεζες τις έκλεισε ο ίδιος με την αλλόφρονα πολιτική του, αλλά δεν είναι του παρόντος. Του παρόντος είναι η εντυπωσιακή έλλειψη ενσυναίσθησης και η αδίστακτη εργαλοιοποίηση μιας τραγωδίας, για να δικαιώσει την αποτυχημένη πολιτική επιλογή του.
Βέβαια, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ρουμανία, Πολωνία, Κροατία, Κύπρος, Ισπανία παρόλο που έχουν φωτιές, και άλλες εκτός ΕΕ, έστειλαν εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και έμψυχο προσωπικό. Υπάρχουν κάποιες, κεντρικές και βόρειες που δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό, γιατί λόγω κλίματος δεν έχουν μεγάλες πυρκαγιές.
Και άλλες που δεν μπορούν να στείλουν, όπως π.χ. η Ιταλία. Χθες μόνο στο νότιο μέρος, στην περιοχή των ελληνόφωνων χωριών, είχε 60 πυρκαγιές. Αλλά ο Γιάνης αηδιάζει.
Σε κάθε περίπτωση η δοκιμασία της κυβέρνησης θα είναι μακροπρόθεσμη. Είναι άτυχη γιατί από το πρώτο εξάμηνο της θητείας της, της έτυχαν πρωτοφανή γεγονότα. Αλλά όταν αναλαμβάνεις να κυβερνήσεις, ουδείς σου υπόσχεται βίον ανέφελον. Και το φθινόπωρο θα έρθουν οι βροχές στους γυμνούς λόφους.