Η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές της συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου πρόκειται να ξεκινήσουν στις 2 το μεσημέρι.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές της συμμαχίας καθώς υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας.
Ειδική αναφορά έκανε στην πανδημία του κορονοϊού καθώς και στην κλιματική αλλαγή η οποία όπως είπε έχει επίπτωση και στα ζητήματα ασφάλειας, ενθαρρύνοντας τις μεταναστευτικές ροές.
«Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 - 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Νοτιανατολική Μεσόγειο, μια χώρα που ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης δαπανούσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες και καθώς εξέρχεται από την οικονομική κρίση έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη στις συμμαχικές της υποχρεώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας της συμμαχίας, τήρησης του κράτους δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκτιμήσεις, επίσης, αναφέρουν ότι η Τουρκία θέλει το επόμενο διάστημα να μην έχει ανοικτό ένα δύσκολο μέτωπο όπως αυτό με την Ελλάδα, η οποία διπλωματικά έχει κινητοποιηθεί και έχει δείξει ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια περίοδο ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο μέτωπο του μεταναστευτικού, καθώς έχει να διαχειρισθεί το σοβαρό ζήτημα της ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας.