Η... εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της εκλογής του ΠτΔ

Η... εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της εκλογής του ΠτΔ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στο τέλος του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Πέντε χρόνια αργότερα η (και πάλι) αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στην ίδια λογική, που μπορεί να γίνει «όπλο» στα χέρια ενός κόμματος. Τώρα, μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν «δικαιολογίες», οι οποίες αποδομούνται από μια μόνο φράση του σημερινού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Γιώργου Κατρούγκαλου, το 2014: «Και τον Θεό τον ίδιο να προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς θα τον καταψηφίσουμε»!

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής, εν τη απουσία του κ. Κατρούγκαλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να υπενθυμίσει την πρόταση του κόμματός του. Διαδοχικές ψηφοφορίες και αν μετά την πάροδο εξαμήνου δεν επιτευχθεί συναίνεση 3/5 τότε τον λόγο θα έχει ο λαός. Δηλαδή, επί της ουσίας μια εκλογική διαδικασία, κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας, με ό,τι πολιτικό αντίκτυπο μπορεί αυτή να έχει.

Πάντως, ο Δ. Τζανακόπουλος δεν… έκρυψε την λογική του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την επιμονή η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκαλεί πολιτική «αναστάτωση» και εν δυνάμει να δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις. «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι την τελευταία δεκαετία στο πεδίο της οικονομίας η χώρα πέρασε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και εκεί φάνηκε ότι υπήρξαν και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό δυνάμεις που δεν αντλούσαν τη νομιμοποίησή τους από τον λαό και αντιθέτως επέβαλαν συγκεκριμένες πολιτικές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται το πολίτευμα, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι πλέον έχουμε την εμπειρία της κρίσης, αλλά διότι το σύνολο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής πλέον στις δημοκρατίες έχει αρχίσει να περιορίζεται και να πειθαρχείται από ειδικές τεχνολογίες εξουσίας που δεν σχετίζονται με τη λαϊκή κυριαρχία και με τη Δημοκρατία», είπε επί λέξη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τι εννοούσε; Ακριβώς ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, που με το επιχείρημα της απώλειας λαϊκής νομιμοποίησης οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, ενώ η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Τζανακόπουλος στην τοποθέτησή του σημείωσε και το εξής: «Πρέπει το Σύνταγμα να βρει εκείνους τους μηχανισμούς και εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα εξαναγκάζει τη συναίνεση». Άδικο δεν έχει, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς «ξέχασε» τι έλεγε το 2014 ο «σύντροφός» του, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται μόλις 151 ψήφους για να εγκριθεί και πλέον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών. Σύμφωνα με αυτήν το αργότερο στην 5η συνεδρίαση της Βουλής θα έχει εκλεγεί (με σχετική πλειοψηφία, κάτω από 151 βουλευτές) ο νέος ΠτΔ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κανείς πλέον δεν θα μπορεί να «παίζει» με τους Θεσμούς για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως έκανε και ίσως πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του να κάνει ο Τσίπρας. Άλλωστε, προχθές από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας «απείλησε» σχετικά: «Κανένας Έλληνας πολίτης εργαζόμενος, άνεργος, νέος, αγρότης, δεν θα είναι μόνος. Θα είμαστε μαζί για να στηρίξουμε την προσπάθεια, ώστε σύντομα ο τόπος να βγει από αυτόν τον εφιάλτη».