Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι η χώρα μας έχει φτάσει στα όριά της, όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο έφτασαν στην Ελλάδα 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε για το μεταναστευτικό ως ένα «μεγάλο και σύνθετο έργο που δεν λύνεται εύκολα και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και κατανόηση και από τις τοπικές κοινωνίες» και χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη στήριξη από την ΕΕ «καθώς η πρόκληση ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αν δεν περάσουν τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία και δεν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές». «Πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δικά μας σύνορα είναι και δικά τους σύνορα», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι «σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα στείλει στην ΕΕ το πλαίσιο απόψεων για το ποια πρέπει να είναι η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί η νέα πρόταση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έκανε λόγο για 40.000 ανθρώπους «και αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής της Τουρκίας καθώς η διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν ενταγμένη στα ευρύτερα γεωστρατηγικά της σχέδια».
Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν υπήρξε υπουργείο Μετανάστευσης στην αρχική σύνθεση της κυβέρνησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος αρχικά εξήγησε ότι «δεν βρήκαμε υπουργείο αλλά ένα υβριδικό σχήμα υπηρεσιών διασπαρμένων στην Αττική με ελλειμματική εικόνα κοινής αποστολής» προσθέτοντας ότι «εκείνη την περίοδο θέλαμε να τονίσουμε ότι είχε παραμεληθεί η διάσταση της ασφάλειας. Το μεταναστευτικό πρέπει να έχει την πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά είχε παραμεληθεί η διάσταση της ασφάλειας».
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι συνεχής. Δεν έγιναν ρατσιστές οι Έλληνες, υπάρχει μεταναστευτική κόπωση και ανησυχίες που πρέπει η πολιτεία να ακούσει. Ωστόσο αν υπάρξουν στεγανά η πολιτεία πρέπει να λάβει αποφάσεις».