«Δεν είσαι εσύ ο εχθρός μου, είναι ο κορονοϊός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα που επιχείρησε να μετατρέψει την επίκαιρη ερώτησή του σε ένα κατηγορώ κατά της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως εκφραστής μιας κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην επανάληψη μιας κακοστημένης παράστασης άλλης εποχής.
Με προτάσεις και μέτρα και απευθυνόμενος στους νέους ο Πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο που θα ακολουθήσει παρακάμπτοντας τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της που επενδύει στην ένταση, την πόλωση και τον διχασμό.
Η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε δύο διαφορετικούς κόσμους και τις δύο όψεις της σημερινής πολιτικής σκηνής. Εκφραστής ενός 3% που το 2010 πάτησε σε ένα κύμα αγανάκτησης για να φτάσει το 2015 να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς προτάσεις ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον έντασης.
Το «κατηγορώ» εν είδει μιας παράφρασης του Εμίλ Ζολά και η αδυναμία του να εκφύγει του καταγγελτικού λόγου τον οδήγησε για μια ακόμη φορά να υψώσει ασπίδα προστασίας σε όλους όσοι επιδιώκουν την πόλωση και ενεφανίσθη στο ρόλο υποκινητή αντιδράσεων αδιαφορώντας για το ρίσκο που υπάρχει με τον συγχρωτισμό και το συνωστισμό στις πλατείες.
Σπεύδοντας να υποστηρίξει πως η διασπορά δεν είναι τόσο μεγάλη στις συγκεντρώσεις και φέρνοντας ως παραδείγματα τους χώρους εργασίας και τις συνθήκες στα ΜΜΜ χωρίς κάποια στοιχεία ανάλογα με αυτά που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός (και τα οποία ανέδειξαν τους εμφανείς κινδύνους) επιβεβαίωσε και όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε.
Δηλαδή ότι αφενός υποδαυλίζει τις συγκεντρώσεις και υποκινεί αντιδράσεις όπως αυτές για τις καταλήψεις όπου οι βουλευτές του εμφανίστηκαν να επιχειρούν να αποτρέψουν την εκκένωση του ΑΠΘ και να μιλούν αρχικά για «νίκη», αφετέρου ότι δεν λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα που διαμορφώνει η διασπορά του κορονοϊού και η ταχεία μετάδοση των μεταλλάξεών του.
Στο βωμό μιας αντιπολίτευσης υψηλών τόνων και σκληρού ροκ που καλύπτει τα αδιέξοδα στο εσωτερικό του αλλά και τα όσα λαμβάνουν χώρα και αφορούν υποθέσεις της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλωσε το χρόνο του στα γνωστά κλισέ.
«Χούντα», «αστυνομοκρατία», «καταστολή», «ξυλοδαρμοί οικογενειών, παιδιών, νέων» και ότι αναμασά η αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα κλείνοντας το μάτι ακόμη και στους υποστηρικτές του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ «δίκαια» τα αιτήματά του.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ηγέτες της αριστεράς και στη βαριά σκιά τους δεν ήταν τυχαία. Η πολιτική στάση και η ηθική προσώπων όπως ο Λ. Κύρκος και ο Μ. Παπαγιαννάκης, άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική σκηνή του τόπου ειδικά ως προς συμπεριφορές και θέματα τρομοκρατίας και αδιαφορίας για την κοινωνία.
Η σύγκριση με τη στάση τους κατά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη σε σχέση με όσα γίνονται σήμερα αν μη τι άλλο δείχνει τις διαφορές στην πορεία της αριστεράς σε βάθος χρόνου και αποτυπώνει ανάγλυφα τη σημερινή εικόνα της συμπόρευσης ακόμη και με μπαχαλάκηδες όπως έγινε την Τρίτη στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης.
Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε θεσμικός. Με προτάσεις που αφορούν στη λειτουργία της ΕΛΑΣ και τον τρόπο δράσης των στελεχών της. Με μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο των παρατηρήσεων και των συμπερασμάτων εκθέσεων όπως αυτή της επιτροπής του Ν. Αλιβιζάτου αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη, της ανεξάρτητης αρχής που ενδυναμώνεται περαιτέρω για τον έλεγχο πειθαρχικών και άλλων παραπτωμάτων.
Με κυρίαρχο αυτό των καμερών που θα φέρουν όλες οι μονάδες για να καταγράφονται περιστατικά ακόμη και φαινόμενα βίας και ζητώντας παράλληλα συγνώμη από όσους πληγώθηκαν από περιστατικά βίας τόσο κατά την περίοδο της σημερινής διακυβέρνησης όσο και κατά το παρελθόν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους νέους όχι ως εκφραστής τους ούτε ως υποκινητής των ακραίων ενστίκτων. Εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα που υποστήριξε ότι οι νέοι «θα γίνουν ο εφιάλτης σας» εξέφρασε την εμπιστοσύνη του δηλώνοντας πως κατανοεί το γεγονός πως επί 1 χρόνο όπως και οι Έλληνες έχουν στερηθεί την ελευθερία τους γεγονός που προκαλεί και αγανάκτηση και θυμό.
Συμπλήρωσε όμως ότι λύση δεν είναι αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει και εύχεται αλλά η συμβολή τους στην προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί τόσο η πανδημία όσο και η επόμενη ημέρα που θα αφορά και στην οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα στην κοινωνία.
Και ναι μεν απάντησε στα… κατηγορώ του Αλέξη Τσίπρα με αναφορά στις αιτίες που η αξιωματική αντιπολίτευση επικροτεί την πόλωση και αναζητά την σύγκρουση εν τούτοις διευκρίνισε και μάλιστα σε προσωπικό τόνο απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν είναι αυτός ο εχθρός του αλλά η πανδημία και ο κορονοϊός.
Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός έδειξε τον δρόμο που θα ακολουθήσει και ο οποίος συνδέεται με την επόμενη ημέρα της χώρας.