Του Γιάννη Τρουπή
Ήταν μία ομιλία με αποδέκτη τον μέσο Έλληνα πολίτη. Όχι εκείνον που αρέσκεται στο να του «χαϊδεύουν τα αυτιά», αλλά εκείνον που έχει αντιληφθεί ότι η κατάσταση στη χώρα έφτασε στο απροχώρητο και απαιτούνται άμεσες αλλαγές.
Μακριά από «παχιά» λόγια, από συνθήματα και ανεφάρμοστες υποσχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας. Σε μία ομιλία που χαρακτηρίστηκε από τους ενωτικούς τόνους, σε μία ομιλία που απέδειξε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είναι έτοιμος να περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές και να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.
Με έντονα οραματικά στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας χωρίς αποκλεισμούς όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, ενώ δεν παρέλειψε να διατυπώσει και τα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών.
Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη. Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο κ.Μητσοτάκης έκανε ευθύς εξαρχής μία απολύτως συνειδητή επιλογή. Να μην μπει στην λογική μίας στείρας παλαιοκομματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ασχολήθηκε ελάχιστα με τον κ. Τσίπρα, επιλέγοντας να τοποθετηθεί κυρίως για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση ενός πολιτικού αρχηγού που αντιλαμβάνεται ότι αυτό που μετράει είναι η αναμέτρηση με τα προβλήματα και όχι η προσπάθεια συντήρησης πολιτικών «κοκορομαχιών» με στόχο το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχευσε καθαρά στο χώρο του κέντρου ζητώντας από τους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ τους, ενώ έδειξε ότι αντίπαλός του πλέον δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο η αποχή.
«Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Και απαιτεί να δώσουν όλοι το παρών – το παρών στην κάλπη. Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από την πολιτική και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά. Όμως η αποχή δεν είναι λύση. Είναι ο μόνος τρόπος να μην αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα, η συμμετοχή είναι δύναμη» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Σημαντικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν η σαφής διαχωριστική γραμμή που τράβηξε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε. Οριζόντια εφαρμογή όλων των μέτρων και όχι με εισοδηματικά κριτήρια όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
«Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε για μία ακόμα φορά κακή την συμφωνία των Πρεσπών και δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η ΝΔ δε θα τη ψηφίσει ούτε στην σημερινή ούτε στην επόμενη βουλή. Υπερασπίστηκε μάλιστα την παράταξη της ΝΔ , αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.
«Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να διαψεύσει στην πράξη όλους όσοι θεωρούν ότι δήθεν εκπροσωπεί τους προνομιούχους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και με νέες ρυθμίσεις στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μέσα από ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.
Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, ο χρόνος στην ΝΔ μετρά αντίστροφα προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μία εκτίμηση, η οποία ενισχύθηκε μετά και από τις δημόσιες δηλώσεις Καραμανλή Σαμαρά, που σηματοδότησαν την ενότητα εντός της κεντροδεξιάς παράταξης σε πείσμα όλων όσοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του λεγόμενου Καραμανλισμού.
Φωτογραφία: intimenews