Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πανδημία έχει αναστρέψει τα Σκανδιναβικά στερεότυπα. Η Δανία, εφάρμοσε ένα σχολαστικό lockdown, ενώ η Σουηδία υιοθέτησε μια χαλαρή προσέγγιση και αντιμετωπίζεται ως «ανεύθυνη», αναφέρει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, οι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν τους Σουηδούς ως «ανεύθυνους» φορείς του Covid-19, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας είναι πλέον πολύ υψηλότερα από τους γείτονές τους, γεγονός που έχει δεχτεί ένα ανεπανάληπτο πλήγμα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πανδημία έχει αναστρέψει τα Σκανδιναβικά στερεότυπα. Η Δανία, η οποία θεωρείται συνήθως ως η πιο χαλαρή και αναξιόπιστη από τις δύο χώρες, εφάρμοσε ένα σχολαστικό lockdown. Εν τω μεταξύ, η Σουηδία υιοθέτησε μια χαλαρή προσέγγιση.
Ως αποτέλεσμα, όταν η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία άνοιξαν τα σύνορά τους μεταξύ τους στις 15 Ιουνίου, τα κράτησαν κλειστά στους Σουηδούς. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, τους κάλεσε να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος της χώρας της και προειδοποίησε για μόνιμες βλάβες στη σκανδιναβική συνεργασία.
Οι γείτονες όμως λένε ότι προστατεύουν απλώς τη δημόσια υγεία τους.
Η Σουηδία δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με αυτό, γιατί τείνει να θεωρεί τον εαυτό της άψογο σε θέματα υγείας. Το να αντιμετωπίζεται ως 'ανεύθυνος' φορέας μιας ασθένειας που έχει προκαλέσει πανδημία, ήταν ένα ανεπανάληπτο πλήγμα.
Πηγή: The Economist
Kαι καταλήγει με ένα σκίτσο για το οποίο σημειώνει ότι είναι «του Peter Schrank για το άρθρο του Economist αναφέρεται στη σειρά “The bridge” όπου δυο detectives, μια Σουηδή και ένας Δανός, καλούνται να διαλευκάνουν μαζί ένα φόνο, όταν ένα πτώμα βρίσκεται στη γέφυρα του Øresund που ενώνει τις δύο χώρες».