Έντονο προβληματισμό δημιουργεί η απόφαση της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου να παραιτηθεί από μέλος της Επιτροπής 2021 που έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον Τουρκικό Ζυγό.
Χωρίς να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους η Μαρία Ευθυμίου σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ φέρεται να θέτει θέμα ασύντακτου και χωρίς σχεδιασμό τρόπου με τον οποίο η επιτροπή προσεγγίζει τον εορτασμό, γίνεται όμως τη στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή 2021 βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων.
Και βρίσκεται στο επίκεντρο με αφορμή δημοσιεύσεις άρθρων που προκαλούν αντιδράσεις για τον τρόπο που προσεγγίζουν πρόσωπα ιστορικά, εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης του 2021 αλλά και των χρόνων που ακολούθησαν προς τη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.
Το έργο της Επιτροπής, ενδεχομένως και λόγω της πανδημίας, έχει εστιάσει σε δημοσιεύσεις που όμως τελικά προκαλούν αντιδράσεις. Και μάλιστα έντονες, τη στιγμή που στόχος των εορτασμών για τα 200 χρόνια είναι μεν η ανάδειξη γεγονότων και η σύνδεσή τους με την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας των Ελλήνων. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση το προσεχές διάστημα.
Είναι ενδεικτικό πως η πρόεδρος της Επιτροπής, η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει κληθεί να απολογείται ακόμη και μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter για θέματα που εγείρονται όπως το άρθρο για τον Καποδίστρια αλλά και το τελευταίο που αφορούσε στον Γ. Καραϊσκάκη.
Οι δε ανακοινώσεις που εκδίδονται αφορούν επίσης ανάλογη θεματολογία και «διευκρινίσεις». Μάλιστα σχετικά με το άρθρο για τον Γ. Καραϊσκάκη, η Επιτροπή υποστήριξε πως δεν γνωρίζει πως αναρτήθηκε.
Η Μαρία Ευθυμίου, είναι ιστορικός αδελφή του Πέτρου Ευθυμίου. Η παραίτησή της προβληματίζει. Σημειώνεται ότι η ίδια έχει γίνει γνωστή από τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες της για τις καταλήψεις από αναρχικούς των Πανεπιστημιακών χώρων, δεχόμενη μάλιστα απειλές, ενώ το 2012 είχε παραιτηθεί και από τον σύλλογο ΔΕΠ αντιδρώντας στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις την ώρα που οι φοιτητές ετοιμάζονταν για εξετάσεις.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο δρόμος που ακολουθείται από την Επιτροπή 2021 προκαλεί προβληματισμό. Η παραίτηση ενός εκ των 31 μελών σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιότητα που τυγχάνει το τελευταίο διάστημα οδηγεί και βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή οφείλει να επικεντρωθεί στο έργο που έχει αναλάβει. Και ναι μεν ο ανοιχτός διάλογος, με επιχειρήματα και απόψεις παραμένει πάντα το ζητούμενο εν τούτοις πρέπει να παράγεται και το ανάλογο έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί τα μέλη και η πρόεδρος.