Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία πάνω από τις ευρωπαϊκές κάλπες
AP Photo
AP Photo
ΕΛΚ

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία πάνω από τις ευρωπαϊκές κάλπες

Σήμα εκκίνησης για τον προεκλογικό μαραθώνιο των 100 ημερών έως τις κάλπες των ευρωεκλογών, έδωσαν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συνεδρίασαν στο Βουκουρέστι.

Μία σύνοδος, που μπορεί στην ατζέντα της να είχε την επικύρωση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έγκριση του μανιφέστου, που το ΕΛΚ παρουσιάζει στους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, ωστόσο, η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθείας από την Ουκρανία και μάλιστα μόλις λίγες ώρες μετά τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στην περιοχή μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε εν πολλοίς το στίγμα στη σύνοδο των κεντροδεξιών Ευρωπαίων ηγετών.

Ήταν χαρακτηριστική η φράση, που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΛΚ. «Όλοι στέλνουμε ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε».

Άλλωστε, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή άμυνα, οι πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο κόστος ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες, η άνοδος λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που εν μέρει αποδίδεται και στις επιπτώσεις του πολέμου αυτού, είναι οι βασικές προκλήσεις στις οποίες η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά καλείται να απαντήσει, με τους 15 προέδρους και πρωθυπουργούς να θέτουν επί τάπητος τις πολιτικές, που πρέπει να αναδειχθούν.

«Ας κάνουμε την Ευρώπη ένα ασφαλές και καλό σπίτι για τους λαούς» είναι και το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει ευρωεκλογών. Στις πολιτικές θέσεις, που ενέκριναν οι ηγέτες του ΕΛΚ, προτάσσονται η στήριξη της Ουκρανίας, η ασφάλεια και η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και η ανάπτυξη μιας ανοιχτής οικονομίας, με έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες, με δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την επίτευξη ευημερίας, όπως αναφέρεται στο μανιφέστο του. Ένα πλέγμα πολιτικών, που στο σύνολό τους επηρεάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, την παραμονή των ευρωεκλογών, που απειλεί να αλλάξει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς στη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου, κινητοποιεί περεταίρω και τις κεντροδεξιές παρατάξεις, που επιχειρούν να απαντήσουν με πολιτική ορθότητα στα θέματα, που η ακροδεξιά βρίσκει ευήκοα ώτα. Έτσι, το μεταναστευτικό είναι ένα ακόμη από τα θέματα, που επανέρχονται στην πρώτη γραμμή, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι «η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει όπως ποτέ ξανά προκλήσεις από τους λαϊκιστές, τους εθνικιστές, τους δημαγωγούς, αυτούς που θέλουν να ισοπεδώσουν τις αξίες μας και να καταστρέψουν τις ιδέες μας».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνει επιπλέον μέτρα, όπως η ενίσχυση της Frontex, επισημαίνοντας στις πολιτικές του θέσεις την ανάγκη να μετατραπεί «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή συνοριακή και ακτοφυλακή», με 30.000 προσωπικό και εκτελεστικές αρμοδιότητες. Παράλληλα, προτείνονται αλλαγές στον τρόπο χορήγησης ασύλου, όπως το να μεταφέρονται σε ασφαλή τρίτη χώρα οι αιτούντες άσυλο και να προχωρούν εκεί τις σχετικές διαδικασίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον πρόεδρο του ισχυρότερου, από άποψη εκλογικού ποσοστού, κόμματος του ΕΛΚ. Δίνοντας το στίγμα για την πολιτική «μάχη» των ευρωεκλογών επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να παραμείνει η «σταθερά της βαρύτητας», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την ΕΕ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η πορεία της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη μετάβασή της από «ασθενή» της Ευρώπης στη θέση, που βρίσκεται σήμερα, τονίζοντας ότι κατάφερε να νικήσει «τις κενές υποσχέσεις των λαϊκιστών, όχι μία αλλά δύο φορές». Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε υπερήφανη «για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έβαλε την Ελλάδα ξανά στο δρόμο της επιτυχίας».

Κι αν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η ρωσική επίθεση στην Οδησσό τη στιγμή, που βρίσκονταν στην περιοχή οι κύριοι Μητσοτάκης και Ζελένσκι, προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει τη στήριξή του, τους φον ντερ Λάιεν και Μισέλ να αποδοκιμάζουν, στο εσωτερικό της χώρας, η απάντηση ήταν μια εκκωφαντική σιωπή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έβγαλαν ανακοινώσεις, δεν καταδίκασαν αυθορμήτως, παρά μόνο όταν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποί τους, σχεδόν 24 ώρες μετά την επίθεση.

Η «σιωπή» αυτή, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης, που επεσήμανε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν βρισκόταν εκεί ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως Πρωθυπουργός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου με τον αμυνόμενο και με το δίκαιο, χωρίς να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω σε αυτό», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.