Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Τυχαία δήλωση ή μήπως όχι; Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί.
Μία αποστροφή του λόγου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ΣΚΑΙ προκάλεσε αντιδράσεις και αναμφίβολα επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Με φόντο την συνεχιζόμενη πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στο οικονομικό πανεπιστήμιο, ο κ.Τζανακόπουλος αναφερόμενος στα ευρήματα εντός του πανεπιστημίου από την ΕΛΑΣ είπε : «...Δεν βρήκανε και καλάσνικοφ...». Ηταν απλώς ένα σχήμα λόγου;
Θα αναρωτηθεί κάποιος: Μα καλά τί το κακό είπε ο κ.Τζανακόπουλος; Για κάποιους η παραπάνω αναφορά μπορεί να μην λέει και πολλά για τον τρόπο που προσεγγίζει το συγκεκριμένο ζήτημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για κάποιους άλλους πάλι η φράση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτική της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα θέματα της ανομίας. Ανάμεσα σε αυτούς και τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία θεωρούν ότι ο κ.Τζανακόπουλος είπε με κομψό τρόπο αυτό που «κρύβουν» με επιμέλεια στην πλατεία Κουμουνδούρου.
«O ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο γνωστό κόμμα του 3-4% και στις προσφιλείς του πρακτικές, που καθιερώθηκαν από το 2008, όταν τον Δεκέμβριο καιγόταν η Αθήνα» είπε στο liberal.gr «γαλάζιο» στέλεχος, θέλοντας να επισημάνει ότι μέρος του ΣΥΡΙΖΑ «καλύπτει» έστω και με έμμεσο τρόπο τα κρούσματα ανομίας στο κέντρο της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται διάχυτη η πεποίθηση ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ατόμων που υποκινούν τα επεισόδια και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να τους αποκαλύψουν, εφόσον χρειαστεί.
Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε στο liberal.gr ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αποδώσει τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από την τήρηση του νόμου.
Προς επίρρωσιν πάντως αυτής της θέσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιμένουν ότι έχουν με το μέρος τους την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και των φοιτητών που στηρίζουν, όπως λένε, την πολιτική της στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και την απόφασή της να δώσει τέλος στα άσυλα της ανομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η ανακοίνωση της συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία τονίζει μεταξύ άλλων: «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή».
Είναι σίγουρο πάντως ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 24ωρα και όσο η 17η Νοέμβρη θα πλησιάζει το ζήτημα της ασφάλειας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.