Σφίγγει ο κλοιός για Ρώσους ολιγάρχες, επιχειρηματίες και συγγενικά τους πρόσωπα. Η λίστα των ονομάτων για την επιβολή κυρώσεων διευρύνεται και στις 22 Απριλίου, κατά την κοινή συνεδρίαση των task forces που έχουν συσταθεί αναμένονται εξελίξεις. Οι εκπρόσωποι τους πιέζουν τις χώρες προκειμένου να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και βγάζουν «κίτρινη κάρτα» σε όσες δεν έχουν προσκομίσει στοιχεία και πληροφορίες.
Το Πάσχα των καθολικών μεταθέτει για μια εβδομάδα την καθιερωμένη σύσκεψη των task forces και έτσι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Παρασκευή των ορθοδόξων σε μια κοινή συνεδρίαση όπου αναμένεται να συμμετάσχει και ο επικεφαλής της task force KleptoCapture Άντριου Άνταμας, της δύναμης που συνεστήθη με εντολή Μπάιντεν προκειμένου να αποκλείσουν Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρηματίες από περιουσιακά στοιχεία. Και αυτό προκειμένου να σταματήσει η συντήρηση του καθεστώτος Πούτιν και κατ' επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλες παρουσία του Άντριου Άνταμς, του συμβούλου Διεθνών Υποθέσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μπρους Σουάρτζ και εκπροσώπων των ουκρανικών αρχών, συζητήθηκε η πορεία των εργασιών των ειδικών ομάδων ως προς την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες που έχουν ενταχθεί στις λίστες που ανακοινώνονται.
Τέθηκαν όμως και ερωτήματα από την πλευρά των ΗΠΑ αναφορικά με πρόσωπα και εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρηματίες και τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στις λίστες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημειωτέον ομοφώνως έχουν αποδεχθεί το μέτρο των κυρώσεων.
Πρόκειται για πρόσωπα που διαθέτουν και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα την οποία έχουν αποκτήσει σε διάφορες χώρες και για τα οποία οφείλουν να μεριμνήσουν οι τοπικές κρατικές αρχές σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την task force Freeze and Sieze που λειτουργεί υπό τις εντολές της.
Στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας προέκυψε και το ύψος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ε.Ε και το οποίο ανέρχεται σε 29,5 δισ. ευρώ. Εντούτοις προέκυψε και ένα άλλο στοιχείο. Ότι ναι μεν έχουν στείλει στοιχεία οι περισσότερες χώρες της Ένωσης, όχι όμως όλες. Όπως επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με το σύνολο των καταγεγραμμένων ολιγαρχών και επιχειρηματιών ούτε και των συγγενικών τους προσώπων στα οποία έχουν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία ειδικά μετά το 2014.
Οι αναφορές των χωρών που έχουν εμπλακεί στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ, και μάλιστα σε συνεργασία τόσων διωκτικών αρχών, περιλαμβάνουν και μια δικαιολογία που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αφορά δε τη δυσκολία του εγχειρήματος εξ αιτίας και της ύπαρξης εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων εταιρειών, που λειτουργών ως κέλυφος, καλύπτοντας μέσα από δαιδαλώδης διαδικασίες τους αρχικούς ιδιοκτήτες.
Ειδικά σε ό,τι αφορά εταιρείες με έδρα χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των κυρώσεων είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν αρχικός ιδιοκτήτες είναι κάποιος εκ των Ρώσων ολιγαρχών ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.
Στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των ειδικών διωκτικών αρχών δόθηκαν σχετικές οδηγίες προκειμένου οι χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ του πλούτου των ολιγαρχών και του Κρεμλίνου.
Αναγνωρίζοντας πως τα κράτη - μέλη βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών εκτιμούν πως οι διαδικασίες εξελίσσονται με γοργό ρυθμό. Τη Μεγάλη Παρασκευή όμως των Ορθοδόξων η συνεδρίαση εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει πέραν της διεύρυνσης της λίστας που έχει καταρτιστεί και παραινέσεις προς τις χώρες που έχουν εμπλακεί να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.
Οι εκπρόσωποι δε των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ έθεσαν ως παράδειγμα και την Ελβετία που για πρώτη φορά προχωρά σε άρση απορρήτου και δεσμεύει λογαριασμούς. Υπολογίζεται δε, πως υπάρχει πάγωμα ύψους 10 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα στοιχεία των υπολοίπων χωρών και των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των ποσών που δείχνουν να διακινούν και να χρησιμοποιούν ανά τον κόσμο οι ολιγάρχες του συστήματος Πούτιν και οι περιφερειακοί συνεργάτες τους ζαλίζουν.
Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τα ύψη. Μέχρι τώρα υπολογίζεται πως έχουν δεσμευθεί ή έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 50 δισ. δολάρια χωρίς να υπολογίζονται αυτά που αναζητούν και μεταξύ συγγενικών προσώπων
Την Παρασκευή 22 Απριλίου ενδέχεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αλλαγών στη νομοθεσία προκειμένου να καταστεί ευκολότερο το πάγωμα ή η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Η ρωσική προπαγάνδα
Το θέμα της ρωσικής προπαγάνδας απασχόλησε επίσης τη συνεδρίαση. Τα ρωσικά ινστιτούτα που στήθηκαν και εκτέλεσαν το σχέδιο της προώθησης των σχεδίων του καθεστώτος Πούτιν βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.
Ειδικά το ινστιτούτο Ρωσικός Κόσμος το οποίο έχει επεκταθεί σε αρκετές χώρες χρηματοδοτώντας διάφορα ιδρύματα, συλλόγους ακόμη και σε επίπεδο πανεπιστημιακό με πρόσχημα την προώθηση του πολιτισμού και της γλώσσας της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2007 με εντολή Πούτιν και χρηματοδοτεί διάφορες εκστρατείες ανά τον κόσμο.
Δεν είναι το μόνο, απλά είναι αυτό που αποτυπώνει άμεσα και ευθέως την ιδεολογική και θρησκευτική θέση του Ρώσου προέδρου. Ιδρύματα και σύλλογοι υπάρχουν και στην Ελλάδα και βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, ενώ εξετάζονται και οι ροές χρημάτων από και προς αυτά καθώς και οι διάφοροι δωρητές που εμφανίσθηκαν κατά διαστήματα, μεταξύ αυτών και το ινστιτούτο του Πούτιν.