Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Επανήλθε στα περί αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντας την Γ'' λυκείου «τάξη φάντασμα» και επέμεινε εκ νέου ότι η εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση θα γίνεται με το απολυτήριο Λυκείου. Απαντώντας η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ τόνισε ότι στον προϋπολογισμό δεν είναι καταγεγραμμένα τα σχετικά κονδύλια για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.
«Πανικοβάλλεστε στο ενδεχόμενο διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις δείχνουν ότι έχουμε βγει από το τούνελ. Πείτε μας αν θα τις στηρίξετε», απάντησε ο υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα, μετά τις 8.000 προσλήψεις Δημοσίων Υπαλλήλων που υποσχέθηκε πριν από λίγες μέρες η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα προχωρήσει σε 4.500 επιπλέον.
«Προχωρούμε σε 15.000 προσλήψεις από το 2019. Οι 4.500 μόνιμες προσλήψεις θα γίνουν το 2019 στην ειδική αγωγή», είπε μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, αφήνοντας για ακόμη φορά στην απ' έξω τους αναπληρωτές.
Πάντως, διευκρίνισε ότι οι διορισμοί θα γίνουν με σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την επιταγή για αξιοκρατία και ισότιμη πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η προϋπηρεσία», τόνισε χαρακτηριστικά ωστόσο δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, μολονότι αποτελεί αγκάθι προς στιγμήν ο τρόπος των προσλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το υπουργείο Παιδείας θα κινηθεί σε τρεις άξονες για τον διορισμό των εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού:
– Προϋπηρεσία: Πληροφορίες λένε θα τεθεί πλαφόν 7 χρόνων, με πιθανότητα αύξησης των μηνών.
– Ακαδημαϊκά προσόντα: Θα προσμετρηθούν πτυχία, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες των εκπαιδευτικών.
– Κοινωνικά κριτήρια: Ειδική προσμέτρηση επιπλέον της εξισορρόπησης μεταξύ προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων θα υπάρξει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.