Κ. Χατζηδάκης: Το εργασιακό νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα  εργαζομένων και 8ωρο 

Κ. Χατζηδάκης: Το εργασιακό νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα εργαζομένων και 8ωρο 

Το εργασιακό νομοσχέδιο υιοθετεί τις βέλτιστες και πιο σύγχρονες εργασιακές ρυθμίσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη στην οικονομία, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που υποστηρίζει ότι εισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις. Και τούτο, διότι, όπως είπε, ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, που ψήφισε, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., την ευρωπαϊκή οδηγία 1158 η οποία προβλέπει κάτι τέτοιο. 

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το νομοσχέδιο δίνει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στους εργαζόμενους να ρυθμίσουν το χρόνο εργασίας σύμφωνα με τις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες. Κάτι τέτοιο, είπε ο υπουργός, εξ ορισμού δεν μπορεί να γίνει με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, αφού πρόκειται για προσωπικά ζητήματα κάθε εργαζόμενου. 

Επιπλέον, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, στην πραγματικότητα το 8ωρο κατοχυρώνεται καθώς ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο σε κάποια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού αυτό απαγορεύεται ρητά, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει απόλυση για τέτοιο λόγο, αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική. 

Ακόμη, εξήγησε, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία αποτελεί εγγύηση για τον εργαζόμενο, καθώς θα καταγράφει με ακρίβεια το χρόνο εργασίας. 

Αναφερόμενος στο θέμα της εργασίας την Κυριακή, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αυτή ισχύει σήμερα για διάφορους κλάδους, όπως π.χ. ο τουρισμός, ενώ με το νομοσχέδιο η δυνατότητα αυτή παρέχεται και σε νέους τομείς δραστηριότητας όπου κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, όπως οι ταχυδρομικές διανομές, οι μεταφορές, τα logistics, οι μεταφορές κ.ά. Είναι αδιανόητο να είναι ανοιχτά τα logistics στα λιμάνια της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο και να μην είναι στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την έγκριση των απεργιών, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το μέτρο αυτό ενισχύει τις δημοκρατικές διαδικασίες καθώς επιτρέπει να συμμετέχουν περισσότεροι στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για απεργίες και άλλα σημαντικά θέματα. 

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί το νομοσχέδιο ως «νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα», τη στιγμή που αυτό αποτελείται κατά τα ⅔ και πλέον από μέτρα υπέρ των εργαζομένων τα οποία ρυθμίζουν και προστατεύουν εργασιακά δικαιώματα όπως οι γονικές άδειες, η απαγόρευση απόλυσης μετά τη γέννηση παιδιού και για τους άνδρες, η διεύρυνση της άδειας πατρότητας, η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με εκείνη των υπαλλήλων κ.ά. 

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε., μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία, το οποίο προστατεύει τον εργαζόμενο από οχλήσεις του εργοδότη μετά το πέρας της εργασίας του. 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι αυτές οι θετικές ρυθμίσεις ήταν υποχρεωτικές για την Ελλάδα λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο, τότε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τις είχε υιοθετήσει. 

Διαβάστε ακόμα:

Υπ. Εργασίας για εργασιακό νομοσχέδιο: Διάλογος επί των πραγματικών στοιχείων και όχι με fake news