Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Αρκετές εκπλήξεις περιείχε η ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο. Αυτό που, πάντως, δεν αποτέλεσε έκπληξη ήταν ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους και ως εκ τούτου δεν θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες.
Ειδικότερα, σε σύνολο 281 παρόντων για το επίμαχο άρθρο πέντε «ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές «όχι» 86 ενώ 16 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Το άρθρο ένα «ναι» ψήφισαν 180 βουλευτές, 81 «όχι» και 20 παρών, το άρθρο 2 «ναι» είπαν 179 βουλευτές, «όχι» 83 και παρών 19 βουλευτές. Στο άρθρο 3 «ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές «όχι» 101 και 17 «παρών», ενώ στο άρθρο 4, 179 βουλευτές είπαν «ναι», 86 «όχι» και παρών 16 βουλευτές.
Να σημειωθεί ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, καθώς υπερ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε.
Πέραν του Ποταμιού, όπου ουσιαστικά υπήρξαν τέσσερις γραμμές, ρήγμα εμφανίστηκε και στην κυβερνητική πλειοψηφία, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (προέρχεται από τους Οικολόγους), Γιάννη Δημαρά να ψηφίζει παρών στο άρθρο 3 που αφορά το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
Σε ότι αφορά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, η ψήφος κατά συνείδηση έφερε αρκετές διαφοροποιήσεις, με τον επικεφαλής να ψηφίζει όχι σε όλα. Για την ιστορία, οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ενώ Γιώργος Αμυράς δήλωσε παρών στο άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17.