Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε ο Αλ. Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και επιλέγοντας την αποχή από την ψηφοφορία για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Παρείχε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης χαλαρή στήριξη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε θεσμούς και Δικαιοσύνη, ωστόσο απέφυγε να κάνει λόγο για τους «αρμούς της εξουσίας» και να αναφερθεί στα όσα ο Π. Πολάκης υποστήριζε ως προς την ανάγκη να μπουν στην φυλακή κάποιοι πολιτικοί.
Ασπίδα προστασίας στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ύψωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, επιλέγοντας είτε υπό τον φόβο διαρροών, είτε για να μην καταγραφεί στην ψηφοφορία η πλήρης ταύτιση με τον Παπαγγελόπουλο, να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Ως περιτύλιγμα χρησιμοποίησε μια ρητορική περί δήθεν φιάσκου, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμβάλλει, προσθέτωντας ότι «θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε ουσιαστικά την αθωότητα του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για εργαλειοποίηση της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου ο πρωθυπουργός να επιτύχει προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η εν λόγω πρόταση της πλειοψηφία είναι «το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας, είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θλιβερή εικόνα σε ότι αφορά τα άδεια κυβερνητικά έδρανα και ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης κάνει το χατίρι στον Αντώνη Σαμαρά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. "Αναγκάζεται να κάνει το χατίρι στον κ. Σαμαρά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξή του να καταφεύγει στο ρεβανσισμό των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένειά του απέναντι στον κ. Σαμαρά. Πόσες φορές, λοιπόν, να δηλώσει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του; Δεν το αντέχει ούτε ο ίδιος», ανέφερε ο Α. Τσίπρας.
Την ίδια ώρα, στη γραμμή… Παπαγγελόπουλου τόνισε ότι «δεν μιλάμε πια μόνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά και για το «μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρόκειται για χυδαίο αντιπερισπασμό, την στιγμή που, πάντως, ο Δ. Παπαγγελόπουλος βρίσκεται ένα βήμα πριν το ειδικό δικαστήριο.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Τσίπρα «δεν προκύπτει καμία κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής»! «Αφού βρήκατε τον κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα. Μόνο που από μόνη της η επιλογή σας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis», τόνισε.
Επέμεινε, δε, ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό για να προσθέτει ότι η κατάληξη της προανακριτικής θα είναι και τραγωδία και φάρσα. «Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε στην ατζέντα τα voucher, καθώς επίσης και την πρόσφατη ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ. Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατηγόρησε, δε, τα ΜΜΕ ότι αποκρύπτουν «πραξικόπημα στην Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων», συμπεραίνοντας ότι πιάνουν τόπο τα χρήματα προς τα Μέσα Ενημέρωσης. «Η στάση σας αυτή, τόσο απέναντι στην αρχή του πλουραλισμού όσο και απέναντι στη δικαιοσύνη, αποτελεί ευθεία προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας. Και δε τη συναντά κανείς εύκολα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρά μπορεί μόνο να συγκριθεί με όσα συμβαίνουν στην Πολωνία και την Ουγγαρία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.