Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το ότι ο διεθνής παράγοντας πιέζει αφόρητα προς όλες τις κατευθύνσεις για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστό. Το ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει κρύψει την θετική της στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι επίσης γνωστό, άλλωστε η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποίησε επίσκεψη στην πΓΔΜ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου έκανε ξεκάθαρη τη θέση της. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, όσοι θεωρούσαν εντός και εκτός συνόρων πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα άλλαζε στάση έπεσαν έξω, όπως αποδεικνύει ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία και αφορμή.
Ενδεικτική της σταθερής στάσης του κ. Μητσοτάκη ήταν τα όσα ειπώθηκαν στο τετ α τετ που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο όνομα-γλώσσα-εθνότητα ξεκαθαρίζοντας στον στενό συνεργάτη της κυρίας Μέρκελ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε και αν έρθει στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή κινήθηκε πάνω σε μία συγκεκριμένη πορεία που ουσιαστικά δημοσιοποίησε ενώπιον του πλέον δύσκολου ακροατηρίου στις 16 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ στη Βουλγαρία, που ήταν αφιερωμένη στα δυτικά Βαλκάνια. Σε εκείνη την συνεδρίαση ο κ.Μητσοτάκης μπροστά στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει λύση που θα έρθει σε δόσεις και που δε θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, μεταθέτοντας την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ξεκαθαρίσει από τότε ως απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδη εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας σε συνδυασμό με την επίλυση του ζητήματος της «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνόδου λοιπόν δεν ασκήθηκε κανενός είδους πίεσης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο την απόσπαση της συναίνεσης του ως προς το ζήτημα της γειτονικής χώρας, εικόνα που επαναλήφθηκε και στις επόμενες συνεδριάσεις της μεγαλύτερης ευρωομάδας, στην οποία μετέχει ασφαλώς και η Ανγκελα Μέρκελ.
Όπως τονίζει στέλεχος του ΕΛΚ ο κ.Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, φρόντισε να καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ευαισθησίες μίας μεγάλης μερίδας Ελλήνων πολιτών και ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να ενώσει τους Έλληνες και όχι να τους διαιρέσει, ενώνοντας τους σκοπιανούς. Μία θέση που βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της ΝΔ και εκφράζεται εντός και εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr η ΝΔ λοιπόν στο αμέσως προσεχές διάστημα και με το βλέμμα στραμμένο στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι το πιο σημαντικό τετελεσμένο εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι η αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ.
Στο πλαίσιο αυτό και η Μαρία Σπυράκη έδωσε το στίγμα των γαλάζιων θέσεων και μάλιστα εντός της γειτονικής χώρας, όπου βρέθηκε ως μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – ΠΓΔΜ.
«Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζω ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνικότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας. Είμαι από τη Μακεδονία και δηλώνω ξεκάθαρα πως δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία στην Ελληνική Βουλή» ανέφερε – μεταξύ άλλων – η ευρωβουλευτής της ΝΔ, προκαλώντας την αντίδραση μελών της σκοπιανής βουλής.
Φωτογραφία: Eurokinissi