Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Χαρακτηριστικά γενικευμένης σύρραξης παρ'' ολίγο να λάβει η σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Αιτία η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προερχόμενου από το ΕΛΚ, Donald Tusk περί κατάργησης των ποσοστώσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Το κλίμα ήταν βαρύ για τον Πολωνό αξιωματούχο, πριν ακόμα αρχίσει η σύνοδος κορυφής στην Ακαδημία του Βελγίου, καθώς ήταν γνωστό ότι εντός της συνόδου οι θέσεις που είχε εκφράσει ήταν απολύτως μειοψηφικές.
Μόλις η ατζέντα της συνεδρίασης έφτασε στο προσφυγικό οι τόνοι ανέβηκαν. Ο κ. Tusk, ο οποίος «φρόντισε» να αποχωρήσει, περίπου μιάμιση ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, δέχτηκε συντονισμένες «επιθέσεις» τόσο από την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel όσο και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί ενστάσεις για μία σειρά χειρισμών του κ. Tusk, το τελευταίο διάστημα.
Τα περισσότερα μέλη της συνόδου κορυφής της μεγαλύτερης ευρωομάδας κατηγορούν τον κ. Tusk ότι λειτούργησε περισσότερο ως εκπρόσωπος των χωρών του Βίζεγκραντ και λιγότερο ως ανώτερος ευρωπαίος παράγοντας.
Μοναδικός υποστηρικτής του Πολωνού πρώην πρωθυπουργού, ο Ούγγρος Viktor Orban, ο οποίος στην παρέμβασή του υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα όσα εξέφρασε ήταν «πιο ήπια από ότι πραγματικά χρειάζεται».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Tusk, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όχι μόνο δεν προσπάθησε να ανασκευάσει αλλά αντιθέτως επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρότασής του. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, καταλυτικής σημασίας ήταν η τοποθέτηση της κ. Merkel, η οποία κινήθηκε σε πολύ αυστηρούς τόνους εναντίον του Donald Tusk, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το ειδικό της βάρος, παρότι ακόμα δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση στη χώρα της.
Φαίνεται πάντως ότι η πρόταση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου δοκίμασε εκτός των άλλων και τις σχέσεις μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Antonio Tajani και εξέχον στέλεχος του ΕΛΚ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δήλωνε έντονα ενοχλημένος στους διαδρόμους της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ με τον Donald Tusk, σε σημείο που φερόταν αποφασισμένος να θέσει το θέμα στο ανώτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Όπως κανείς αντιλαμβάνεται η κρίση στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου και του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η πρόταση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου για κατάργηση των ποσοστώσεων στα κράτη-μέλη προκάλεσε την οργή και του Κυριάκου Μητσοτάκη και ουσιαστικά αποτέλεσε το λόγο της μετάβασης του στις Βρυξέλλες, 48 ώρες πριν από το συνέδριο της ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να παραστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την τελευταία στιγμή και η επιλογή αυτή είχε να κάνει με την απόφαση του να μιλήσει μπροστά στους ευρωπαίους συναδέλφους του αλλά κυρίως μπροστά στον ίδιο τον πρόεδρο του ευρωπαικού συμβουλίου, για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε τις διαθέσεις πριν ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση. Με μία σκληρή δήλωση κατά την άφιξή του χαρακτήρισε λάθος τα όσα πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η πρόταση του Προέδρου Tusk αναφορικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων είναι λάθος. Και είναι λάθος, όχι μόνο επειδή η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων – με ελάχιστες εξαιρέσεις – λειτουργεί, αλλά και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ένα μάλιστα από τα παιχνίδια που μπορεί μόνο η τύχη να παίξει, την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πολλών ευρωπαϊκών καναλιών και διατύπωνε δημόσια τις ενστάσεις του αναφορικά με τα όσα είχε πει ο κ. Tusk, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου περνούσε δίπλα του, προκειμένου να μπει στην αίθουσα.
Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του ενώπιον της συνόδου κορυφής και παρουσία του Donald Tusk ξεκαθάρισε ότι ήτα κατά της συγκεκριμένης πρότασης, την οποία και περιέγραψε ως αντιευρωπαϊκή αφού δεν στηρίζεται στην αξία της αλληλεγγύης.
Ο κ. Tusk τον άκουσε χωρίς περαιτέρω σχόλια, όπως άλλωστε έκανε και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομο τετ α τετ με την με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.
Θέμα της συνομιλίας ήταν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Οι δυο τους συμφώνησαν πως το ελληνικό σύστημα ασύλου παρουσιάζει μεγάλες αρρυθμίες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στις επιστροφές των προσφύγων στην Τουρκία, μια και οι υποθέσεις αργούν να τελεσιδικίσουν. Κουβέντα για την οικονομία και το ελληνικό πρόγραμμα δεν έγινε, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.
Φωτογραφία intime news