Εμφύλιος ξεκινά στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με το κόμμα να βαδίζει διχασμένο προς το συνέδριο. Ο πρώην πρόεδρος δέχθηκε το Σάββατο δεύτερο «μπλόκο» του κόμματος μετά την πρόταση μομφής και την έκπτωσή του, καθώς το σώμα, με ψήφους 140 υπέρ και 12 κατά υπερψήφισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του από την κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψηφοφορία απείχαν μέλη της ΚΕ που ανήκουν στην ομάδα του Παύλου Πολάκη, ενώ η απόφαση περιέχει πολιτική καταδίκη για συμπεριφορές του πρώην προέδρου με ονομαστική αναφορά στον ίδιο.
Η απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.
Το χθεσινό αποτέλεσμα έρχεται καθώς η ατμόσφαιρα στο κόμμα μυρίζει εδώ και μέρες «μπαρούτι» με ανταλλασσόμενα πυρά ανάμεσα στην πλευρά Κασσελάκη και τη νέα πλειοψηφία της Κουμουνδούρου, με κορύφωση την αποστολή εξωδίκου από τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ηΠΓ έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράξη στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας», στην εισήγησή της μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής σχετικά με το εξώδικο, το οποίο ωστόσο απέσυρε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με καθυστέρηση σχεδόν τριών ωρών, ξεκίνησε με εντάσεις από το «καλημέρα», με τους «Κασσελίστας» να ανακοινώνουν δεν θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία με την οποία έγινε η είσοδος των μελών.
Η ένταση ξέσπασε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης για τον αριθμό των μελών που απαρτίζουν το σώμα αλλά και για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο στην αίθουσα. Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής πήγαν να πάρουν τις κάρτες τους και δεν τους τις έδιναν. Κάποιοι άλλοι - από πλευρά Κασσελάκη - υποστηρίζουν ότι έχουν δοθεί κάρτες σε μη μέλη.
Ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόσκειται στην πτέρυγα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε θέμα γιατί μπήκαν πριν την έναρξη, στην αίθουσα της συνεδρίασης, πρόσωπα που δεν είχαν προμηθευτεί το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων και της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποσύρει το εξώδικο κατά της Κεντρικής Επιτροπής. Κατόπιν τούτου οι υποστηρικτές του λένε ότι «εκλείπει ο λόγος της συνεδρίασης».
Η πλευρά Κασσελάκη προχώρησε σε καταγγελία της διαδικασίας αναφορικά με τον τρόπο που δίνονται οι κάρτες των μελών της ΚΕ και μέλη προσκείμενα στον πρώην πρόεδρο δήλωσαν ότι δεν θα μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συνεδρίασης, απέχοντας από τη διαδικασία και επισημαίνοντας πως «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του».
Ένταση προκλήθηκε και μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ. «Ντροπή να έχει δικαίωμα ο Γκλέτσος και να μην έχει δικαίωμα ο πρόεδρος, είστε η ντροπή της Αριστεράς» φώναζαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, για να λάβουν την απάντηση από μέλη της ΚΕ πως «συνεδρίασε ανώτατο όργανο».
Την πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος. Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, ενώ νωρίτερα πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε στην επιτροπή δεοντολογίας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θύμιος Γεωργόπουλος.
«Δεν υπάρχει απαρτία. Το μόνο που μένει είναι με διάταγμα να αποκλείσουν τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», ανέφερε η Θοδώρα Τζάκρη.
Από τη συνεδρίαση απείχε και ο Παύλος Πολάκης που ξεκινά προεκλογική περιοδεία στην Κρήτη, ενώ όπως δήλωσε: «Εξώδικα» και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται. Ο νικητής των εκλογών θα προκύψει στο φως, με τίμια αντιπαράθεση και με όλους παρόντες».
Το «ως εδώ»
«Καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Όλγα Γεροβασίλη.
«Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι», επισήμανε, σημειώνοντας πως «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα “Ως εδώ!”».
Εντωμεταξύ, ένταση εντός και εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στη Θεοδώρα Τζάκρη η οποία είχε αρνηθεί προηγουμένως να διαπιστευθεί και να πάρει το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.
Πηγές του προεδρείου της συνεδρίασης ανέφεραν: «Προσπάθησαν να σπάσουν την πλειοψηφία και δεν το κατάφεραν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Διότι και δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν. Μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο».
Ραντεβού στο Συνέδριο
Λίγο μετά τον αποκλεισμό του από τις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια ανάρτηση με τη φωτογραφία του γράφοντας: «Είμαι εδώ - Η Φωνή μας είναι το Συνέδριο - Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ».
Με αυτή τη δήλωσή του δείχνει πως θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 – 10 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, ο Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».
Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.