Του Γιώργου Φιντικάκη
Μήνυμα ότι το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι σηματοδοτεί τα έργα υποδομών της νέας εποχής της χώρας και ότι στοχεύει στην μετατροπή του νησιού σε αεροπορικό κόμβο για όλη την ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή έως την ΝΑ Ευρώπη, έστειλε από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εκκίνηση των εργασιών στο νέο αερολιμένα, του οποίου το θεμέλιο λίθο έβαλε σήμερα ο Πρωθυπουργός, αποτελεί, όπως είπε ο ίδιος, ένα πρώτο δείγμα του πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη στην χώρα και ειδικότερα στην μεγαλόνησο, όπου έπονται σύνθετα και περίπλοκα projects, όπως ο νέος βόρειος οδικός άξονας Κρήτης ( ΒΟΑΚ) και η ηλεκτρική διαςύνδεση με την Αττική που θα σημάνει την ενεργειακή απεξάρτηση από τις ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ.
Η Μεγαλόνησος είχε μείνει πίσω στις μεγάλες υποδομές, χρειάζεται νέο αερολιμένα, τα λιμάνια απαιτούν εκσυγχρονισμό και επέκταση, η ενέργεια βασίζεται ακόμη στα ορυκτά καύσιμα αντί για τον άνεμο και τον ήλιο, ενώ δεν διαθέτει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι είχε ο ίδιος αναλάβει προεκλογικά την δέσμευση ότι θα δρομολογηθούν τα δυο μεγάλα έργα υποδομής, που θα καταστήσουν την Κρήτη σημαντικό κόμβο, προσθέτοντας ότι σήμερα θεμελιώνεται το πρώτο, δηλαδή το Καστέλι και πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις και για το ΒΟΑΚ, πιθανώς και απόψε στα Χανιά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το έργο σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ινδική επένδυση στην Ελλάδα της νέας εποχής, ότι έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την γερμανική Fraport, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα 23 υπόλοιπα αεροδρόμια. Είπε επίσης ότι στα 35 χρόνια της περιόδου παραχώρησης, μόνο τα μερίσματα για το Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς τα έσοδα από την φορολογία, τονίζοντας ότι στη λήξη της 35ετίας η αξία του αερολιμένα με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Έχει την σημασία του το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στάθηκε και στην επόμενη ημέρα του νυν αερολιμένα Νίκος Καζαντζάκης, λέγοντας ότι η μελέτη για την αξιοποίηση των 2.800 στρεμμάτων της έκτασης, θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί πολύ πριν λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
“Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε λάθη, όπως συνέβη με το Ελληνικό, όπου χάθηκαν σχεδόν 20 χρόνια, χωρίς να συμβεί τίποτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ. Περιστέρης: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε
"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε", ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας για ένα αναπτυξιακό έργο και απαραίτητο για την κοινωνία, η οποία θα εισπράττει ως ανταποδοτικά οφέλη ποσοστο 2% ετησίως επί των εσόδων του αερολιμένα, για τον οποίο εκτίμησε ότι μπορεί να είναι έτοιμος σε πέντε χρόνια.
Διαβάστε ακόμα:
- Κυριάκος Μητσοτάκης στην 115 ΠΜ: Συμφωνία με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο
- Πρεμιέρα για την επενδυτική «μάχη» της Κρήτης