Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο μηχανισμός μετεγκατάστασης και άλλα καίρια ζητήματα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα τέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.
Η ημερίδα είχε θέμα «ΕΕ και πρόσφυγες: αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα και προωθώντας εναλλακτικές προτάσεις» και διοργανώθηκε από τους Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιο Κούλογλου, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Χρυσόγονο.
Ανοίγοντας την ημερίδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και οφείλει να τις εκπληρώσει στο ακέραιο και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως όλοι πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, η ίδια η Ευρώπη να υλοποιήσει το μεγάλο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων και η Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και μια Ευρώπη που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις της δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα που σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών και έχει και ένα τεράστιο δημοσιονομικό βάρος».
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε την επαναφορά στους συνοριακούς ελέγχους τεράστια οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, «τεράστια ζημιά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στην οικονομία» και «τιμωρία της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο που οι ενδείξεις δείχνουν ότι από το καλοκαίρι και μετά μπορούμε να έχουμε επιστροφή της οικονομίας μας στην ανάπτυξη και όταν όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό». «Δεν παζαρεύουμε την αντιμετώπιση του προσφυγικού με την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος», συμπλήρωσε και τόνισε ότι με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητηθεί οι πρόσθετες έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, ζήτησε να υπάρχει δίκαιη κατανομή προσφύγων, να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά την υποδοχή και τις αιτήσεις ασύλου και να εδραιωθούν νόμιμες οδοί για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Στην ομιλία της δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος λέγοντας: «Κατά την άποψή μου το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός μηχανισμός, υποτίθεται ότι θα μας έσωζε από διάφορες βόμβες, αλλά να μας σώσει από τους πρόσφυγες, από ανθρώπους που οι ίδιοι δραπετεύουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία;».
Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ζήτησε να υπάρχει «ελεύθερη και ασφαλής διέλευση των ανθρώπων και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε αυτό μέσα και έξω από την ευρωβουλή».
Τα γεγονότα του τελευταίου έτους απέδειξαν ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή», παραδέχτηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως είπε, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση του συστήματος αυτού αναμένονται τον Μάρτιο στο πλαίσιο των εργασιών για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια «για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και είναι αυτονόητο ότι όλες οι χώρες-μέλη της Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από το συνοριακό κώδικα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε ότι πρόοδος της Ελλάδας καταγράφεται καθημερινά και η Επιτροπή «άμεσα και έμμεσα στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών που είναι υπό πίεση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι «περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε φωνές στην Ευρώπη, γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε παίρνει μια τροπή που δεν είναι καλή ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα». Ο κ. Μουζάλας απάντησε για ακόμα μία φορά στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση από την Ευρώπη για τη διαχείριση του προσφυγικού και υπογράμμισε ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο το γεγονός ότι «αρχίζει η Επιτροπή να καταλαβαίνει και να δικαιολογεί για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η πολιτική της και εφαρμόζονται εθνικές μεμονωμένες πολιτικές». «Για να επικρατήσει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός χρειάζονται εξιλαστήρια θύματα και φοβάμαι ότι αυτά θα είναι οι πρόσφυγες και η παράνομη μετανάστευση που κόλλησε μαζί τους. Και για να γίνει αυτό πρέπει να εξαφανιστεί κάθε ηθικό πλεονέκτημα που είχε να επιδείξει η Ελλάδα, ότι δεν βοήθησε να πνιγεί κανείς στη θάλασσα. Θα πρέπει και οι ευρωβουλευτές να βοηθήσουν να μην εξαφανιστεί αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που είναι η Ευρώπη του Διαφωτισμού», κατέληξε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, έκανε λόγο για αποτυχία του μηχανισμού μετεγκατάστασης. «Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης έχει ναυαγήσει οριστικά τέσσερις μήνες μετά τη θέσπισή του και μας δείχνει ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γυρίσει την πλάτη σε οποιαδήποτε κοινή λύση και τήρηση του συναποφασισθέντος και κάθε κράτος κινείται προς τη δική του εθνική λύση, που στην ακραία της μορφή είναι η Ευρώπη-φρούριο και μια επιστροφή από την Ευρώπη της ολοκλήρωσης στην Ευρώπη του κερματισμού», είπε μεταξύ άλλων.
Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, επισήμανε ότι πρέπει «η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι να μάθουμε να ζούμε με την πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που ζουν στο έδαφός μας», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «για να καταπολεμηθούν οι διακινητές πρέπει τα κράτη να αναλάβουν το ρόλο των διακινητών. Αλλιώς αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους με κάθε φράχτη είναι οι διακινητές». Η κ. Σταυροπούλου προσέθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ευρώπη ως μια ενιαία περιοχή ασύλου, όπου το καθεστώς προστασίας θα είναι το ίδιο.
Η Χέβεν Κρόλεϊ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα μετανάστευσης και στο πλαίσιο πολιτικής που έχει εγκαθιδρυθεί για να αντιμετωπίσει αυτό που γίνεται –και έκανε λόγο για αποτυχία να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα για το διαμοιρασμό των ευθυνών. Επίσης, χαρακτήρισε την Τουρκία ως μη ασφαλή τρίτη χώρα «γι' αυτό η επαναπροώθηση ανθρώπων στην Τουρκία δεν είναι η λύση». Εξάλλου, η κ. Κρόλεϊ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δίνει ηχηρό μήνυμα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά είναι πόλεμος εναντίον των προσφύγων».
Με την άποψη πως ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά των διακινητών είναι πόλεμος κατά των προσφύγων συντάχθηκε και ο υπεύθυνος προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το 2015 ως τη χρονιά «μιας καταστροφικής υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, στα εξωτερικά και εσωτερικά της σύνορα». «Για εμάς δεν ήταν μια προσφυγική κρίση, ήταν μια κρίση στην υποδοχή», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 2015 οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εξέτασαν πάνω από 100.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη, από τους οποίους πάνω από 44.000 ήταν στην Ελλάδα. Το 80% των προβλημάτων υγείας που είχαν, οφειλόταν στο ταξίδι και στις συνθήκες υποδοχής, κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματολογικά προβλήματα και τραύματα. Άγχος και κατάθλιψη ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ψυχική υγεία. Επίσης, πάνω από το 63% των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε η οργάνωση στα κέντρα κράτησης, οφειλόταν στις κακές συνθήκες παραμονής τους εκεί.
Την ευχή ότι η προσφυγική κρίση θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας πολιτικής για το άσυλο εξέφρασε ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρκ. Η πολιτική αυτή, όπως συμπλήρωσε, δεν είναι απαραίτητη μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο καθώς το 95% των αιτουμένων άσυλο είναι στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, σχολίασε ότι «φτάνουμε σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άλλο άκρο, στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού» και η στρατιωτικοποίηση αυτή «εγείρει μια σειρά ηθικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα». Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα κάτι πρέπει να κάνει. Αντιλαμβάνομαι ότι οι συσχετισμοί είναι συντριπτικοί, ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία διαχείρισης του πράγματος, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε. Κάπως πρέπει και εμείς να συνέλθουμε και να μπορέσουμε στοιχειωδώς να παράξουμε μια προοπτική δημιουργίας, μια θετική παραγωγική στρατηγική για το προσφυγικό».
Τέλος, σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε οτιδήποτε ενέχει απωθήσεις προσφύγων, καθώς και τη στρατιωτικοποίηση της αντιμετώπισης του προσφυγικού, καθώς δεν υπάρχει αντιμετώπιση του προσφυγικού στρατιωτικοποιημένη που να μην ενέχει αίμα και πνιγμό. Όπως συμπλήρωσε, «δεν μπορούμε να ξαναλειτουργήσουμε κέντρα κράτησης μαζικά, για οποιοδήποτε λόγο, με εθνοτικές συλλήψεις μαζικές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ