Το κυβερνητικό «δόγμα της νομιμότητας»
Eurokinissi
Eurokinissi

Το κυβερνητικό «δόγμα της νομιμότητας»

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, τις συνεχείς προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και την ανάδειξή τους από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ΝΑΤΟ, την κινητικότητα στο Κυπριακό, που συμπίπτει πλέον με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα και την παρουσία για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, στην εσωτερική ατζέντα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό, την αλλαγή «πορείας» που έχουν σηματοδοτήσει οι κάλπες των ευρωεκλογών. Η καθημερινότητα και τα προβλήματα, που τη συνοδεύουν, δείχνει να αποτελούν την «πυξίδα» της κυβερνητικής πολιτικής, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά απτά αποτελέσματα και θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης και την αποδοχή των πολιτών.

Το δόγμα «νομιμότητα παντού» ακούγεται ήδη από κυβερνητικά χείλη και διαπερνά όλους τους τομείς, από τα πανεπιστήμια και την οικονομία, έως το κοινωνικό πεδίο, το βαρύ έγκλημα και τα φαινόμενα διαφθοράς. Από την κυβέρνηση τονίζουν το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο, που οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες έχουν δημιουργήσει, αλλά και τη μηδενική ανοχή, που επιδεικνύουν οι αρχές, αξιοποιώντας την οποιαδήποτε επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία.

Η ίδια η επικαιρότητα, άλλωστε, φέρνει στην πρώτη γραμμή αλλεπάλληλα περιστατικά, που δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη παρέμβασης.

Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται, με τις αρχές να προβαίνουν καθημερινά σε δεκάδες συλλήψεις, επιχειρώντας να περάσουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, την ώρα που η χώρα μετρά γυναικοκτονίες. Η εξιχνίαση και αντιμετώπιση από την Ελληνική Αστυνομία, υποθέσεων διαφθοράς, που αγγίζουν το βαρύ έγκλημα, όπως αυτά στη ΔΟΥ Χαλκίδας, τις φυλακές των Ιωαννίνων, των δημοτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του υπουργείου πολιτισμού, στην Αθήνα, τη στυγερή δολοφονία στο Ν. Ψυχικό και την κατάσταση στη Μύκονο, που αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο γι’ άλλη μια φορά, τα νέα μέτρα στα γήπεδα με την καταγραφή των οργανωμένων οπαδών και την επέκταση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων μετά το ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, προτάσσονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως παραδείγματα του δόγματος «νομιμότητα παντού», βάσει του οποίου κινείται πλέον η πολιτεία.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για απόδειξη ότι πλέον η αστυνομία λειτουργεί με σχέδιο, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει την πολιτική βούληση «να μην έχουμε την παραμικρή εξαίρεση σε αυτή τη λογική». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για «μάχη που δίνουμε κατά της παραβατικότητας, όποια μορφή κι αν λαμβάνει, όπου κι αν βρίσκεται», υπογραμμίζοντας ότι η ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους.

Για την κυβέρνηση η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας, με άξονα τη μηδενική ανοχή, αποτελεί «στοίχημα», καθώς πρόκειται για κομβικό θέμα στο πλαίσιο γης καθημερινότητας, στο οποίο, μάλιστα, κυρίως τους πρώτους έξι μήνες της δεύτερης θητείας της, είχαν καταγραφεί αστοχίες και δυσλειτουργίες, που κόστισαν στα εκλογικά της ποσοστά.

«Το δόγμα της «νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται» ήταν η χαρακτηριστική φράση, που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του.

Το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι προφανές ότι δεν απευθύνεται μόνο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας, που είναι το προφανές. Απευθύνεται και στο ειδικό εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο έγινε πολύς λόγος στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, κυρίως στη βάση της απομάκρυνσης ή μη της παράταξης από τις παραδοσιακές της αξίες.

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει τη «δεξιά στροφή» που πολλοί ζητούν και εισηγούνται στο εσωτερικό του κόμματος, απαντώντας με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πηγαίνει «μόνο μπροστά», η ανάδειξη της ασφάλειας ως μείζον ζητούμενο αναδεικνύεται ως επιχείρημα ότι το ιδεολογικό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αλλοιωθεί.