«Κυβίστηση» ΣΥΡΙΖΑ: Αρνείται την πρόταση Χατζηδάκη για την κοστολόγηση των προτάσεων του
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Κυβίστηση» ΣΥΡΙΖΑ: Αρνείται την πρόταση Χατζηδάκη για την κοστολόγηση των προτάσεων του

«Στροφή 180 μοιρών» έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης για τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την κοστολόγηση των προτάσεων του, παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά δια του τομεάρχη του, Νίκου Παππά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη» την πρόταση Χατζηδάκη, όμως τελικά έκανε πίσω, καθώς ισχυρίστηκε πως θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να τον ενημερώσει για το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες όμως έχει κοστολογήσει το ΓΛΚ. Να αφήσει τα φτηνά τεχνάσματα και να φέρει πόσο συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις νόμου», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, μεταφέροντας τη συζήτηση από την κοστολόγηση των προτάσεων στην συζήτηση τους με τον χαρακτήρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η πλειοψηφία επικαλείται το άρθρο 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος που απαγορεύει τη συζήτηση στην Βουλή προτάσεων νόμου εφόσον αυτές συνεπάγονται κόστος για το δημόσιο και όφελος για κάποιο πρόσωπο.

«Kαμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από τη Bουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

Θ. Τζάκρη: Φθηνός εντυπωσιασμός

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής, κάνοντας λόγο για «φθηνό επικοινωνισμό» και «τεχνάσματα» του Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Τζάκρη: 

«Ο  κ. Χατζηδάκης με έναν φθηνό επικοινωνισμό προσκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να προσέλθει στην Βουλή για να τον ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης για το κόστος των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, τις οποίες ήδη έχει κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ας αφήσει λοιπόν τα τεχνάσματα και σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής ας φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές τις δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες, επαναλαμβάνω, τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Να μπαίνουν στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών και οι ρυθμίσεις των δανείων τους

Σε κατάθεση τροπολογίας με θέμα «Μεταρρύθμιση του νόμου 3213/2003» («ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ») προχώρησε σήμερα, 20 Ιουνίου 2024, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «το αυξημένο ενδιαφέρον για την ύπαρξη διαφάνειας γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, επιβάλλει την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες" (ν. 3213/2003)».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αλλαγές στο περιεχόμενο των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των πολιτικών με βασικότερη εκείνη της συμπερίληψης των ρυθμίσεων των δανείων τους.

Για τον λόγο αυτόν «εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης».

Ιδιαίτερα, όμως, με την παρούσα τροπολογία «προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης "πόθεν έσχες" και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων».