«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του από το Παρίσι όπου βρέθηκε για τη Διάσκεψη που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν για την Ουκρανία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητα μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή».
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:
Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Mακρόν και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.
Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας.
Σε ερώτηση για το αν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Ευχαριστώ πολύ.»
Η δήλωση - έκπληξη του Φίτσο
Νωρίτερα, προβληματισμός είχε προκληθεί μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, πως ορισμένες χώρες της ΕΕ και του NATO εξετάζουν να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία.
Συνολικά 17 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και τέσσερις αντιπροσωπείες σε υπουργικό επίπεδο, συμμετείχαν στη διάσκεψη του Παρισιού.
Στόχος της συνάντησης ήταν η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».
Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει και δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα μήνυμα όχι μόνο στην Ουκρανία, δηλαδή αυτό της αλληλεγγύης, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά κυρίως προς τη Ρωσία. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και πως «θα κάνουμε τα πάντα γιατί δεν απειλείται μόνο η ασφάλεια της Ουκρανίας».
Αναλυτικά ο Μακρόν δήλωσε πως: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την ίδια την Ουκρανία. Δεύτερον, είμαστε στη διαδικασία διασφάλισης της συλλογικής μας ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο. Έτσι λοιπόν, ξεκάθαρα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθέσεις που έχουμε υποστεί, μιλάμε επίσης για τη δική μας ασφάλεια. Τρίτον, όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού
και ότι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε υπό έλεγχο την κλιμάκωση, όπως κάναμε με επιτυχία από την έναρξη της σύγκρουσης».