Του Γιάννη Παλιούρη
Για κατρακύλα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στους παγκόσμιους δείκτες που αποτυπώνουν το επίπεδο διαφθοράς έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια» για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, που πραγματοποιείται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
«Η διαφθορά διαβρώνει τους θεσμούς και τροφοδοτεί τον λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά η σημερινή κυβέρνηση όρισε μια Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας σε αντίθεση με την προηγούμενη που είχε αναθέσει τον ρόλο αυτό σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο πρόσωπο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε μια θλιβερή κληρονομιά σε επίπεδο διαφάνειας και σημείωσε ότι η διαφθορά συνιστά απειλή για τη χώρα και δεν επιτρέπει την προσέλκυση επενδύσεων. «Η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια αποτελούν εθνικά εμπόδια», είπε.
«H Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας το 2012 στην 94η θέση της λίστας των κρατών με διαφθορά. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες και το 2015 πετύχαμε να ανέβουμε στην 58η θέση, για να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην 67η θέση το 2018. Εννέα επίπεδα κάτω σε μόλις τρία χρόνια έχοντας βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μια πολύ καθαρή χώρα. Μια επίδοση ντροπιαστική για ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης που συνεχώς μιλούσε για ηθικό πλεονέκτημα», είπε, προσθέτοντας:
«Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή. Πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων και καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. Διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξη της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές».
Εξάλλου, τόνισε ότι η νέα αρχή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί πλήρως τη σύγχρονη τεχνολογία για να θωρακίσει τη διαφάνεια. Επεσήμανε ωστόσο ότι παράλληλα με την τεχνολογία η διαφάνεια έχει ανάγκη και από το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, κάνοντας αναφορά στο νέο Σύνταγμα και στα όσα προβλέπει για τη βουλευτική ασυλία κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι πολιτικοί θα λογοδοτούν όπως οι υπόλοιποι πολίτες.
«Ο πολίτης θα εμπιστευτεί και πάλι το κράτος όταν διαπιστώσει ότι λειτουργεί προς όφελός του», σημείωσε ο πρωθυπουργός.