«Η Ελλάδα ως χώρα της πρώτης γραμμής είναι προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου για το Μεταναστευτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επέμεινε πάντως ότι η ΕΕ οφείλει να επιτύχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις χώρες πρώτες γραμμής και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.
«Ως χώρα πρώτης γραμμής είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε στο φόντο συμφωνιών της χώρας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για την έλευση στην Ελλάδα συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών μεταναστών εκπέμπει και ένα μήνυμα, ότι χώρες της ΕΕ είναι ανοιχτές στο μονοπάτι νόμιμης μετανάστευσης.
Σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ρόλο της στο Μεταναστευτικό αποτελεί ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία, καθώς, όπως είπε, δεν έχει εκπληρώσει σε όλο της το εύρος τη συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την ΕΕ το 2106 για το Μεταναστευτικό.
«Έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές στη θάλασσα, το Λιμενικό μας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Πυλώνας γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη για δεύτερη, διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συζητήσαμε για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. #MSC2023 https://t.co/54Qbo8WW4O pic.twitter.com/K3Mt2VEEQC
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 17, 2023
Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τονίστηκε τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Σέλντον Γουάιτχαουζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρίτσαρντ Ντάρμπιν και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επαναβεβαιώνει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.