Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αστυπάλαια στο πρακτορείο Reuters, τόνισε την προοπτική η Ελλάδα, ως σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο για την ανατολική Μεσόγειο, να διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία, δεδομένης της θέσης της και των επενδύσεων, όπως ένας νέος τερματικός σταθμός LNG στα βόρεια.
«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», εξήγησε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα αφορά την Ελλάδα», είπε στο νησί της Αστυπάλαιας όπου μετέβη για να επιβλέψει ένα έργο που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από την κυβέρνηση και τη γερμανική Volkswagen για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων του νησιού με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια γεύση από το μέλλον», σχολίασε
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα μεταβατικό καύσιμο και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζει ότι η Αστυπάλαια θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά.
"Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν τη φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και είναι σε αφθονία και είναι δικός μας. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλο", είπε.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, της τουριστικής περιόδου αιχμής, όταν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για συστήματα ψύξης.
Με ένα μεγάλο μερίδιο του μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας να προέρχεται από φυσικό αέριο, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους υπερβολικούς λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνει το Reuters.
Όμως ο Μητσοτάκης πιέζει για μια απάντηση σε όλη την ΕΕ. «Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας «δεν ήταν πάντα εύκολη».
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία μπορούν να βελτιωθούν είπε:
"Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα".