Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33% - Γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο πολακισμός
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33% - Γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο πολακισμός

Την ανάγκη μιας καθαρής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε την Παρασκευή (07/06) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Έστειλε μήνυμα κατά της αποχής, ξεκαθάρισε πως «κανένα αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε εθνικές κάλπες», ενώ επισήμανε πως «γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολακισμός» και ότι «ο μαθητής έχει ξεπεράσει το δάσκαλο».

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

«Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33%. Θέλουμε να πατήσουμε το γκάζι των μεγάλων αλλαγών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω πως το σύνθημα μας είναι "σταθερά κοντά στην Ευρώπη". Θυμίζω πως ψηφίζουμε για το αν θα έχουμε Ταμείο Κοινής Άμυνας, και χτες στη Γαλλία αυτό μας υπέδειξε με τις φρεγάτες. Όμως, θα βγουν και εθνικά συμπεράσματα και είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε θέσει τον πήχη στο προηγούμενο ποσοστό», δήλωσε εμφατικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για την αποχή και την τοξικότητα 

«Εύχομαι αυτό να μην συμβεί και να αντιληφθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οι πολίτες ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για το μέλλον τους, για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για το τι μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από την Ευρώπη την επόμενη μέρα.

Όμως, για να σας είμαι τελείως ειλικρινής, αντιλαμβάνομαι την κούραση των πολιτών. Κι εγώ ο ίδιος την αισθάνομαι. Είναι η τρίτη πανελλαδικής εμβέλειας προεκλογική εκστρατεία την οποία κάνουμε σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Οι πολίτες ψήφισαν δύο φορές -αχρείαστα θέλω να θυμίσω, γιατί είχαμε και την κάλπη της απλής αναλογικής, όπως απεδείχθη τελικά-, εξέλεξαν κυβέρνηση. Και ερχόμαστε τώρα, έναν χρόνο μετά, να τους ξαναπούμε «ελάτε στην κάλπη», να τους κινητοποιήσουμε, να τους βομβαρδίσουμε με μηνύματα. Και νομίζω ότι υπάρχει μια γενικότερη κούραση του κόσμου, ο οποίος μπορεί να έχει τα δικά του προβλήματα και νομίζω να αντιμετωπίζει αυτές τις ευρωεκλογές με μια σχετική απάθεια.

Κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε, και εγώ προσωπικά, να εξηγήσω γιατί η συμμετοχή είναι σημαντική και για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και για τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν όσον αφορά στην εσωτερική κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων.

Και θέλω πάλι να κάνω, έστω και την τελευταία στιγμή, μια έκκληση: αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Πολύ σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη μάς αφορά όλους, δεν είναι μια, θα έλεγα, γραφειοκρατική πραγματικότητα η οποία δεν ακουμπά την καθημερινή μας ζωή. Και να κάνω μια έκκληση, παρά τον καλό καιρό και παρά την κούραση η οποία μπορεί να  υπάρχει, να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο αυξημένη συμμετοχή, γιατί δεν θα ήθελα το βράδυ των εκλογών, σε δύο μέρες από τώρα, να συζητάμε και να λέμε ότι είμαστε όλοι χαμένοι επειδή είχαμε μεγάλη αποχή.

Θα έχουμε μεγαλύτερη αποχή από τις εθνικές εκλογές, αυτό συμβαίνει πάντα στις ευρωεκλογές, αλλά καλό είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όλα τα κόμματα, μέσα από, νομίζω, έναν ήπιο πολιτικό λόγο, γιατί δεν νομίζω ότι η τοξικότητα βοηθάει ποτέ στο να φέρουμε κόσμο στην κάλπη, τελικά να πείσουμε τους πολίτες για αυξημένη συμμετοχή.

Και να πω κάτι τελευταίο για τη συμμετοχή: η Νέα Δημοκρατία έκανε μια σημαντική μεταρρύθμιση που ενθάρρυνε τη συμμετοχή, την επιστολική ψήφο. Την έκανε μόνη της. Το λέω αυτό διότι έχω κουραστεί να ακούω διάφορα κόμματα, ειδικά το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάει για το πόσο εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό είναι, όταν δεν ψήφισε ουσιαστικά καμία μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολικής ψήφου.

Η επιστολική ψήφος έδωσε τη δυνατότητα σε 200.000 συμπολίτες μας, που θα είχαν ενδεχομένως δυσκολία να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η διαδικασία διεξήχθη άψογα. Εγώ χαίρομαι πραγματικά όταν ακούω πολίτες, και εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος, να μας λένε: «ναι, αυτό είναι Ευρώπη, να μπορούμε να ψηφίζουμε άνετα και με ασφάλεια».

Κοιτάξτε, καταρχάς να επαναλάβω ότι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και ψηφίζουμε για να ακουστεί ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, όπου θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Αν θα έχουμε, για παράδειγμα, ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζω ότι μόλις κατατέθηκε το αίτημα για την τέταρτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτό λήγει το 2026. Αν θα έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα. Χθες βρέθηκα στη Γαλλία να επιθεωρήσω τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες, όμως, χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Και δείτε πόσο σημαντικό θα ήταν να είχαμε και μία ευρωπαϊκή προσθήκη στους πόρους που μπορούμε να δαπανούμε για την ευρωπαϊκή άμυνα. 

Τι θα γίνει με τους αγρότες μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τελικά έχουν επιπτώσεις και στο τι θα γίνει στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό ψηφίζουμε πρωτίστως.

Είναι όμως μία εθνική κάλπη, από την οποία θα βγουν εθνικά συμπεράσματα και προφανώς όλα τα κόμματα θέτουν τους στόχους τους. Νομίζω, το μόνο κόμμα το οποίο έχει θέσει ένα σαφή στόχο, ποσοτικό, είπαμε θέλουμε να προσεγγίσουμε, γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό το οποίο πήραμε στις προηγούμενες εκλογές…

Όλοι οι άλλοι μάς λένε «πατήστε φρένο», ουσιαστικά. Μας το λένε έμπρακτα, διότι, σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάναμε αυτούς τους 11 μήνες, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όλοι απέναντι. Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Νέος δικαστικός χάρτης, για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μας το λένε συνέχεια οι πολίτες, δεν γίνεται να περνούν τέσσερα και πέντε χρόνια για να τελεσιδικήσει μία απόφαση. Όλοι απέναντι.

Αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει το βράδυ των εκλογών ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μία ισχυρή νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.

Εμείς, ας πούμε, να δώσω ένα μικρό παράδειγμα, κάνουμε εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Τις κάνουμε συνεχώς. Δεν θέλω το βράδυ των εκλογών, αν ο μη γένοιτο η Νέα Δημοκρατία πάρει ένα κακό αποτέλεσμα, να βγει κάποιος και να πει: «α, δεν έχετε νομιμοποίηση να υλοποιείτε αυτές τις πολιτικές, γιατί ο λαός σάς γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές».

Και δεν ήμαστε εμείς αυτοί, να το ξεκαθαρίσουμε, οι οποίοι κάναμε τις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα δείτε τις ομιλίες του αρχηγού του, η λέξη Ευρώπη δεν υπάρχει. Λες και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κάλπη, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά ζητούμενα. Όλοι έρχονται και λένε: «κοντύνετε τον Μητσοτάκη». Άρα, τι λένε; «Να μην προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές». Εσείς τι θέλετε, να μην σηκώσω εγώ το γάντι;

«Γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο πολακισμός»

Αναφερόμενος στην έξαρση των λαϊκιστικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός είπε: Κανένα αποτέλεσμα δεν οδηγεί την χώρα σε εθνική κάλπη. Όσο πιο καλό είναι το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, τόσο θα περιοριστούν εκείνες οι φωνές οι οποίες θα ζητούν να πάμε πίσω και όχι μπροστά.

Και να σας πω και κάτι ακόμα; Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που έχει σημασία το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο λαϊκισμός ξανασηκώνει κεφάλι, παντού στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Και εδώ με διαφορετικές εκφάνσεις. 

Και τα κόμματα στα δεξιά μας, αλλά και τα κόμματα στα αριστερά μας. Και ειδικά, θα έλεγα, η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα από μια επιστροφή στο παρελθόν, και ως προς το περιεχόμενο των πολιτικών- ο Θεός να τις κάνει πολιτικές-, «λεφτόδεντρα» δηλαδή, να πάμε να δαπανήσουμε χρήματα τα οποία δεν έχουμε, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις εποχές των μνημονίων και της χρεοκοπίας.

Δυστυχώς και ως προς το ύφος και το ήθος του πολιτικού λόγου. Γιατί εγώ θα πίστευα ότι κάποια στιγμή τελειώσαμε με την τοξικότητα και την χυδαιότητα, με αυτό το οποίο αποκαλούμε «πολακισμό». Αλλά εδώ αποδεικνύεται ο μαθητής να έχει ξεπεράσει το δάσκαλο. Ο πολακισμός είναι γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτα. Δηλαδή, νομίζω ότι αρκεί κάποιος να δει την ομιλία του κ. Κασσελάκη, χθες, για να αντιληφθεί πια το επίπεδο της τοξικότητας, των προσωπικών επιθέσεων, των ύβρεων, όχι μόνο εναντίον εμού, εναντίον όλων. Εναντίον όλων. Αν αυτός ο πολιτικός λόγος συνιστά εκσυγχρονισμό και τομή στο πολιτικό σύστημα, σε μια εποχή που λέμε όλοι, «να πετύχουμε μεγαλύτερες συνθέσεις, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού μεγάλα προβλήματα», αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες.

Για την επιστολική ψήφο, είπε πως «πρέπει να σας πω ότι η ισχυρή και θεσμική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, του δήθεν εκσυγχρονιστικού προοδευτικού κόμματος, έχει καταψηφίσει όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση.

Καταψήφισε όχι μόνο τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, καταψήφισε την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, καταψήφισε την επιστολική ψήφο, καταψήφισε τις παρεμβάσεις που κάναμε για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και τις παραλίες. Άρα, για εμένα, δεν βλέπω μεγάλες διαφορές στην πολιτική τους.

Απέναντι στην κυβέρνηση είναι, με διαφορετικούς, θα έλεγα, βαθμούς τοξικότητας στον λόγο τους. Αλλά δεν βλέπω καμία τεράστια διαφορά. Γι’ αυτό και δεν έχω διστάσει να χαρακτηρίσω και τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά είναι ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» ως προς αυτά τα οποία λέει. Διότι, ξέρετε, τα κόμματα κρίνονται τελικά από τις πολιτικές τους επιλογές και από το πώς κινούνται και στο κοινοβούλιο.

Όταν βρίσκεσαι απέναντι σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες θα ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε μια ευρύτερη διακομματική συναίνεση, δεν νομίζω ότι μπορείς να μιλάς με πειστικότητα ότι είσαι μια προοδευτική εκσυγχρονιστική δύναμη. 

Σας είπα ξανά, καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ την επιστολική ψήφο, μία τεράστια θεσμική μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή σε μια κάλπη που ξέραμε εξ αρχής ότι θα υπήρχε μεγάλη αποχή.

Αυτό το οποίο θα κάνουμε, ναι, θα φέρουμε μία συνολική ρύθμιση, η οποία σε πρώτη φάση, μετά βεβαιότητας, γιατί εκεί έχουμε συνταγματική δυνατότητα, θα αφορά τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας. Χρειαζόμαστε, όμως, από το Σύνταγμα, 200 ψήφους.

Θα μπορούσαμε, ήδη, να τις είχαμε εξασφαλίσει, μόνο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν ευκαιρία και δεν στήριξαν ούτε αυτή τη μεταρρύθμιση. 

Οι πολίτες έχουν δυσκολίες. Η ακρίβεια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο ροκανίζει το εισόδημα των Ελλήνων. Δεν θα αναφερθώ τώρα στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. Το πρόβλημα, όμως, ακόμα υπάρχει και η μόνη απάντηση απέναντι στο πρόβλημα, η μόνιμη, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα…

Έχω φέρει, ξέρετε, εδώ δύο προγράμματα. Έφερα το πρόγραμμα των ευρωεκλογών και έφερα και το πρόγραμμα της τετραετίας μας, το οποίο έχει ως κεντρική δέσμευση -θυμάστε; Τα λέγαμε, νομίζω, αντίστοιχη ήμερα ήταν, και πριν από τις εθνικές εκλογές- την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Τη μείωση της ανεργίας, την επενδυτική ορμή την οποία έχει η ελληνική οικονομία να μπορέσει να τη συντηρήσει και -γιατί όχι;- να την αυξήσει και να υπάρχει μία πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη ως προς το διαθέσιμο εισόδημα.

Για το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη

«Ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε κάλλιστα εδώ και μήνες να καταθέσει το πόθεν έσχες και ο ίδιος επέλεξε να το κάνει σόου πριν τις εκλογές. Το δικό μου πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά.  Το αναγνώρισε και ο ίδιος πως έχει παραβεί τον νόμο. Μας λέει πως όλοι είναι κλέφτες εκτός από αυτόν, δεν μας κάνει χάρη για το πόθεν έσχες είναι υποχρέωση του», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

«Είναι δροσερό το βουνό και ενθαρρύνω τους πολίτες σε ορεινούς προορισμούς», σχολίασε ο πρωθυπουργός, χαριτολογώντας στην ερώτηση για το ότι τι έχει πει πως στο βουνό σκέφτεται τους ανασχηματισμούς. 

Για ακρίβεια και δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της ακρίβειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «Καταρχάς, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Από τα 650 ευρώ έχει πάει στα 830. Οι συμπολίτες μας που δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό είναι ποσοστιαία λιγότεροι.

Αν πάτε σήμερα στον κλάδο του τουρισμού και πείτε στους εργοδότες «προσλαμβάνετε με τον κατώτατο μισθό;», θα σας πουν, «προφανώς και όχι». «Αναγκαζόμαστε», και ευτυχώς, «να πληρώσουμε περισσότερα», πολύ απλά γιατί η ανεργία έχει μειωθεί, «γιατί παρέχουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, χρειαζόμαστε καλύτερα εκπαιδευμένους εργαζόμενους, πρέπει να τους πληρώσουμε καλύτερα».

Πού αποτυπώνεται αυτό; Στον μέσο μισθό, στο ποσοστό των συμπολιτών μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή εργάζονται με πλήρη απασχόληση και όχι με μερική απασχόληση. Είναι θετικές ενδείξεις. Πάμε, με άλλα λόγια, στη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά, μιας και με ρωτήσατε για την τετραετία, έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, διότι αυτή η απόδοση της οικονομίας εξαρτάται και από μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις. Να δώσω δύο παραδείγματα: η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, η πολεοδομική παρέμβαση την οποία κάνουμε, η οποία είναι τεράστιας διάστασης, με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Να μπορεί να ξέρει κάποιος…

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, τόνισε πως «Μα γι’ αυτό και σας μιλώ γι’ αυτά τα θέματα και δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Αλλά όταν ψηφίσαμε τον νέο δικαστικό χάρτη, τι κάναμε ουσιαστικά; Ενοποιήσαμε τους ειρηνοδίκες με τους πρωτοδίκες, γιατί διαπιστώσαμε ότι έχουμε σχετικά μεγάλο αριθμό δικαστών αλλά μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων. Πήραμε, λοιπόν, δικαστές που ουσιαστικά μπορούν να κάνουν περισσότερη δουλειά, τους εντάξαμε στην πρώτη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, κάναμε ενοποιήσεις ως προς τη χωροταξία των δικαστηρίων, με αντιδράσεις πολλές, τοπικές. Πολλές τοπικές αντιδράσεις, δεν ήταν μια εύκολη μεταρρύθμιση. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα αυτό θα δείξει αποτελέσματα.

Για τη χρήση γης είπε πως «αναφερθήκατε και στα ζητήματα των χρήσεων γης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρει ο πολίτης πού μπορεί να χτίσει, τι μπορεί να χτίσει. 

Μισό λεπτό… και οι αποφάσεις του που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και είναι και οι οριζόντιες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες μας δεσμεύουν ενίοτε να πρέπει να προσαρμόσουμε την πολεοδομική μας νομοθεσία. Είναι δύο διαφορετικής τάξης προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο.

Αλλά βλέπετε ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Δεν είπα ποτέ ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια σε έναν χρόνο, κυβερνούμε λιγότερο του 25% του ωφέλιμου χρόνου της τετραετίας. 

«Αντιμετωπίσαμε τον Covid, κάναμε το gov.gr, τίποτα δεν κάναμε; Είναι πραγματικότητα η αύξηση των τιμών την τελευταία 3ετία. Όμως τον τελευταίο μήνα βλέπουμε βελτίωση.  Η Ευρώπη δουλεύει με διαπραγματεύσεις και εμείς ως Ελλάδα βάλαμε την ακρίβεια που δεν αφορά όμως την Ελλάδα μόνο», επισήμανε.

Για την αλαζονεία: «Δεν την ανέχομαι - Οφείλουμε να ακούμε τον πολίτη»

«Δεν νομίζω πως το 2024 πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά. Το πρώτο πράγμα που ξόρκισα είναι η αλαζονεία και αν υπάρχει είμαι ο πρώτος που δεν το θέλω. Εγώ στους υπουργούς μου βλέπω αποτελεσματικότητα και χαρακτήρα, δεν ανέχομαι την αλαζονεία, πρώτος εγώ είμαι αυστηρός με το θέμα αυτό. Όταν ο πολίτης μας λέει πως έχει ένα πρόβλημα, οφείλουμε να τον ακούμε, δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα προβλήματα των πολιτών και το λέω και στους υπουργούς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τους τρίτεκνους και το δημογραφικό

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα των τριτέκνων αλλά και στο δημογραφικό: «Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, αυξήσαμε το αφορολόγητο και επίδομα γέννας, δώσαμε αυξήσεις τους δημοσίους υπαλλήλους και κάναμε βήματα και στο στεγαστικό ώστε να ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Και εγώ είμαι τρίτεκνος και το καταλαβαίνω. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τρίτεκνοι. Πολλές οικογένειες δεν πάνε από το πρώτο στο δεύτερο, αλλά είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να κάνει δεύτερο παιδί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οικονομικό.  Επίσης, γερνάμε ως κοινωνία και έτσι δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους συνταξιούχους θέλουν να εργαστούν και το έχουν κάνει 100.000 και το θεωρούμε εξαιρετικά πετυχημένο. Επίσης, επενδύσαμε στις προληπτικές εξετάσεις και νομίζω οι πολίτες το καταλαβαίνουν».

Για το Airbnb

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το θέμα της στεγαστικής κρίση και το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Να θυμίσω πως το Airbnb ξεκίνησε το να νοικιάζει κάποιος το σπίτι του, όμως εξελίχθηκε σε υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Εμείς θέλουμε στηρίξουμε σε όσους θέλουν να δώσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια. Άρα όταν κάνεις πολυκατοικία για Airbnb πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Εντός των επόμενων μηνών θα ξέρετε περισσότερα».

Για τις πυρκαγιές: Κάναμε βήματα στο κομμάτι της πρόληψης

«Είμαστε πιο έτοιμοι από πέρυσι, επενδύσαμε 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία. Κάναμε βήματα στο κομμάτι της πρόληψης, έχουμε drones που επιτηρούν σημαντικά δάση. Γενικά, υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Ακούω την γκρίνια για τον καθαρισμό των οικοπέδων και δεν αναμένω απόλυτη συμμόρφωση. Το κράτος είναι εκεί λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των φαινομένων και στη Θεσσαλία έχει γίνει δουλειά και στις αποζημιώσεις και στην πρώτη παρέμβαση. Κάθε φορά όμως πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι».

Για την ΠτΔ και τον «κρυφό άσσο» της Ελλάδας στην Κομισιόν

«Η κυρία Σακελλαροπούλου ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντα της. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει καλό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν».

«Αν είχατε στοιχηματίσει στις προβλέψεις μας, θα είχατε γίνει πλούσιοι», είπε χαμογελώντας.

«Αύριο θα κάνω το χαρτάκι με τις προβλέψεις των ευρωεκλογών, οικογενειακά. Τα ποσοστά πάντως των εκλογών του περασμένου Μαΐου δεν τα πέτυχε κανείς. Οι κάλπες είναι άδειες. Πάμε ψηφίζουμε την Κυριακή και σεβόμαστε την ετυμηγορία του λαού. Θα κάνω τη δήλωσή μου το βράδυ και ελπίζω στο καλύτερο».

Για το 33%:

Κατ' αρχάς, συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και στόχος είναι το 33%. Όλοι θα θέλουν να εμφανιστούν κερδισμένοι, εγώ εύχομαι απλά μεγάλη συμμετοχή και η ΝΔ έχει αποδείξει πως είναι η μόνη που μιλάει για την Ευρώπη και γι' αυτό ζητώ τη στήριξη των πολιτών».

Για τη Β. Μακεδονία:

Περιμένω να ορκιστεί ο κ. Μίτσκοσκι και να καταλάβει πως δεν υφίσταται αυτό που λέει σαν ιδιώτης πως μέσα στη χώρα θα την αποκαλώ Μακεδονία. Θέλουμε καλές σχέσεις αλλά θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας