Η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την παραβατική της συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι θα πρέπει να “αγκαλιάσουμε” τη διαφαινόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή.
«Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων να έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό είτε σε επίπεδο ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς» είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για βοήθεια όπου χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο νησί το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου στις 11 και 12 Οκτωβρίου.
Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κρατών, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Για το Κυπριακό τόνισε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκης τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών.
Τέλος, για την Τουρκία σημείωσε πως αξιολογούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στη χώρα μετά τις εκλογές, ενώ καλωσόρισε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα
Ο πρωθυπουργός μετέβη το πρωί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα. Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ στα Φυλακισμένα Μνήματα έτυχε υποδοχής από την Υπουργό Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου. Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και στους δύο χώρους στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε μεταξύ άλλων λόγο για τις «προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας» και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπω στις συζήτησείς μας και στη συζήτηση που θα γίνει και κατ’ ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να δούμε πώς μέσα από τις κοινές μας δράσεις Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως. Φτάνει να εργαζόμαστε με μια θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Με αυτά τα λίγα, αγαπητέ Κυριάκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο«.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ μου Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την τόσο θερμή υποδοχή. Λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα. Είναι όμως όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου το γεγονός ότι πάντα το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται εδώ πέρα στην Κύπρο και όντως έχεις απόλυτο δίκιο που επισημαίνεις ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες.
Και θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίον συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων, τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμη καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας».
Η κοινή συνέντευξη τύπου Κ. Μητσοτάκη-Ν. Χριστοδουλίδη
Στις 13:20 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στο κοινοβούλιο.
Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για τη θέση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.