Στους εθνικούς στόχους για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να ζητήσει την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις πράσινες πολιτικές, ενώ αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.
«Για τις χώρες όπως η Ελλάδα η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση την δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αύξηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους όπως η Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028. «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική. Μία βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα», επεσήμανε.
Παράλληλα, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια».
«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορει να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, την κλιμάκωση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της γειτονικής χώρας, είχε προαναγγείλει από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη Μαδρίτη, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Εθνικά σχέδια για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων το 2020» στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα για το κλίμα, ενώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενόψει και της συνάντησης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που πρόκειται να συγκαλέσει η Ελλάδα το 2020.
Στις 15.30 ώρα Ελλάδας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και στις 19.30 θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.
Ο πρωθυπουργός αύριο και μεθαύριο (3 και 4 Δεκεμβρίου) θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.