«Καλή αρχή» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Φροντιστηρίου για τους μαθητές της Γ´ λυκείου.
«Το ζωντανό, Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι μία σημαντική καινοτομία. Αξιοποιούμε την τεχνολογία για να μπορούν να έχουν οι μαθητές πρόσβαση σε ένα ποιοτικό συμπληρωματικό μάθημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Είμαι σίγουρος ότι ο θεσμός αυτός θα ριζώσει», προσέθεσε.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν νωρίτερα στην είσοδο του κτιρίου η ηγεσία του υπουργείου, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και οι υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και Ιωαννα Λυτρίβη.
«Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκεστε εδώ σήμερα για την έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Φροντιστηρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός έκανε λόγο για «μία σημαντική αρχή» που γίνεται σήμερα ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας περισσότεροι από 4.000 μαθητές ήδη συνδέθηκαν για να παρακολουθήσουν τα δωρεάν, ζωντανά απογευματινά μαθήματα.
«Έχει πολλές καινοτομίες, ανάμεσά τους το ότι θα έχουμε ζωντανά διερμηνεία στη νοηματική, στη συνέχεια θα μπει και υποτιτλισμός. Είναι μία σημαντική υπηρεσία, που περιμένουμε να αγκαλιάσουν οι μαθητές», προσέθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από το στούντιο στο ισόγειο του υπουργείου την παράδοση του μαθήματος της Ιστορίας, με το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα το Ψηφιακό Φροντιστήριο.
Αναλυτικότερα, όσοι και όσες μαθητές και μαθήτριες της Γ' λυκείου επιθυμούν να παρακολουθούν τα μαθήματα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου θα πρέπει να συνδεθούν στην πλατφόρμα digitalschool.gov.gr με τους κωδικούς του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Στο Ψηφιακό Φροντιστήριο έχει δωρεάν πρόσβαση κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθεί κατά τις απογευματινές ώρες, ζωντανά, παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.
Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο Κυρ. Πιερρακάκης, θα γίνουν παραδόσεις σε 11 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και στη συνέχεια, θα διδάσκονται 19 μαθήματα των ΓΕΛ και 26 των ΕΠΑΛ.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν, μπορούν όμως να υποβάλλουν ερωτήσεις, οι οποίες θα απαντώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι παραδόσεις των μαθημάτων θα γίνονται από το στούντιο που έχει στηθεί στο ισόγειο του υπουργείου.
Το ψηφιακό φροντιστήριο είναι μία από τις 11 αλλαγές που εισάγονται φέτος στην εκπαίδευση, προσφέροντας ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους μαθητές ανά την Ελλάδα. Πέραν της ζωντανής υποστήριξης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων στους καθηγητές που τα διδάσκουν, ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και ο on-demand πυλώνας.
Στην πλήρη ανάπτυξή του, το on-demand σκέλος θα προσφέρει 2.500 εύληπτα μαγνητοσκοπημένα βίντεο παραδόσεων, καλύπτοντας το σύνολο της διδακτέας ύλης για 49 μαθήματα, από την Ε’ Δημοτικού έως τη Γ’ Λυκείου. Αυτή τη στιγμή καλύπτει το σύνολο της ύλης για Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Οι συνολικά 79 εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν στο Ψηφιακό Φροντιστήριο έχουν στη διάθεση τους ψηφιακά εργαλεία για να γίνει το μάθημα πιο κατανοητό, ενώ θα δίνουν σημειώσεις σε κάθε μάθημα στους μαθητές και κάποια τεστ.
Το πρόγραμμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου είναι ανηρτημένο στην πλατφόρμα εδώ